Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

MONTSERRAT CONSOLIDA EN UNS 250 EXEMPLARS LA POBLACIÓ DE CABRES SALVATGES AL MASSÍSMontserrat consolida en uns 250 exemplars la població de cabres salvatges al massís

24/05/2018
Aquesta darrera temporada s’ha autoritzat la caça d’una setantena de caps

La colònia de cabres salvatges del massís de Montserrat, una espècie que es va començar a reintroduir en aquest parc natural fa més de dues dècades, s’ha estabilitzat en uns 250 exemplars. És a l'entorn d'aquesta xifra que s'ha situat en els censos que n'ha fet els dos darrers anys el cos d’agents rurals, que en realitza un seguiment exhaustiu.
 

El darrer cens, elaborat a partir del seguiment que se’n va fer entre final del 2017 i principi del 2018 va donar com a resultat que la colònia actual està formada per un total de 247 individus. Els agents rurals comptabilitzen els exemplars per edat i sexe, i d’aquesta manera es poden concretar quines quotes de caça es fixen per controlar-ne la població dins dels paràmetres que es consideren adequats per als recursos de l’espai on es troben ubicats. En concret, enguany s’han comptabilitzat 103 mascles, 83 femelles, 59 cabrits i 2 que no es van poder determinar, segons dades facilitades pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural. El registre d’un any abans havia donat com a resultat una població total molt similar (249), però s'havia donat un creixement significatiu respecte del cens del 2016, quan se n'havien comptat 185 exemplars.

 

Durant la temporada de caça 2017-2018, el pla tècnic va autoritzar la captura de 71 cabres, distribuïdes entre 27 femelles, 27 cabrits, i 17 exemplars més joves de diferents edats.

 
La reintroducció de la cabra salvatge a Montserrat, que ja havia habitat aquest espai natural però n’havia desaparegut, es va començar el 1995. Es van anar a buscar cinc cabres salvatges, tres mascles i dues femelles, a la reserva dels Ports de Tortosa-Beseit, i es van alliberar al massís montserratí. Les reintroduccions, amb animals provinents dels Ports, van continuar fins a l’any 1999. En total es van portar 26 exemplars, 10 mascles i 16 femelles.
 
 
Des del primer any el creixement va ser constant, i el 2006 va ser quan es va començar a permetre caçar-ne de forma regulada per controlar el nombre d’exemplars i buscar l’equilibri poblacional que Montserrat pot mantenir. Des de l’any 2004 s’elabora un pla de caça anual que determina quants animals s’han de caçar. El nombre d’exemplars que es poden abatre es calcula a través del que s’anomena capacitat de càrrega, és a dir, el nombre, el sexe i l’edat, dels exemplars que la muntanya pot assumir.
 
 
DAVID BRICOLLÉ


www.regio7.cat/bages/2018/05/23/montserrat-estabilitza-250-exemplars-poblacio/477522.html
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar