Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

NETEJA DE LES PLATGES DEL DELTA COM A ACCIÓ DE CONSCIENCIACIÓNeteja de les platges del Delta com a acció de conscienciació

12/03/2018
Més de 200 voluntaris van participar en l’activitat pertanyent a la campanya ‘Per un Delta net’

Més de 200 voluntaris van participar ahir en la neteja conjunta de platges del Delta, una acció simbòlica organitzada per conscienciar la població dels problemes mediambientals generats a partir de la brossa que genera l’acció humana.


El Parc Natural del Delta de l’Ebre, la seva associació de voluntaris, el Copate i set municipis del Delta es van mobilitzar per sensibilitzar la població de la necessitat de reduir l’acumulació de deixalles al Parc Natural, sobretot a les seves platges. Aquesta acció forma part de la campanya ‘Per un Delta net’, encetada l’any 2015. Tot i això, l’associació de voluntaris del Parc Natural ha dut a terme neteges durant els últims vint anys.


Entre els set municipis participants: Amposta, Camarles, Deltebre, l’Ampolla, l’Aldea, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja, es va recollir un total aproximat de quatre tones de brossa, de les quals el 80% era plàstic. Bàsicament es van trobar elements petits com taps, ampolles, bidons o fragments de plàstic, però també tovalloletes o arts de pesca. A la platja dels Eucaliptus, a Amposta, es va arribar a localitzar i a retirar un abocament il·legal de taules i butaques abandonades, i fins i tot una barqueta.


Xavi Abril, tècnic del Parc Natural del Delta de l’Ebre i coordinador de la jornada, assegura que entre els voluntaris hi ha un important gruix de persones joves participants. En aquesta ocasió, les societats de caçadors van col·laborar especialment en la neteja de la bassa de les Olles i l’Encanyissada.


La brossa anirà a l’abocador


Aquest any la brossa recollida anirà directament a l’abocador de Mas de Barberans, ja que hi ha una gran dificultat per donar un segon ús a aquests materials, arran del mal estat en què es troben. En l’anterior campanya es van enviar 500 quilos de plàstic recollits a una ONG francesa que els va convertir en 180 quilos de taps per als envasos. Tot i això, existeix un gran dilema en l’àmbit mediambiental de si realment compensa haver d’enviar els residus perquè se’ls doni una segona vida, especialment quan es troben en tan mal estat. Per això, de moment, enviaran tots els residus a l’abocador.

 

Més activitats de conscienciació

Imma Juan, tècnica del Parc Natural i voluntària en la neteja de la platja de Riumar, a Deltebre, explica que aquesta acció és la primera de l’any dintre la campanya ‘Per un Delta net’. En els propers mesos es duran a terme activitats molt diverses, entre les quals es troba un programa d’educació ambiental que es desplegarà a totes les escoles del Delta i també als parcs nadalencs o als casals de joventut. També es faran campanyes puntuals per conscienciar els pescadors o taules redones als diferents ajuntaments. Anna Giménez, tinenta d’alcalde de Dinamització Econòmica i Enfocament Turístic i Cultural de Deltebre, i voluntària en la neteja, assegura que activitats com aquesta són petites grans accions que ajuden a canviar el món, i a canviar les inèrcies negatives. «Els espais naturals són un patrimoni de tots, i tots tenim l’obligació de cuidar-lo i vetllar per ell».

 

L’apunt

Davallada de la quantitat de brossa

En campanyes anteriors s’han arribat a recollir fins a set tones de residus. Aquest any la xifra ha davallat i així ho detectaven els mateixos voluntaris mentre estaven fent la neteja. Tot i així, la reducció podria deure’s al fet que el darrer temporal s’hagués endut part de la brossa, retornant-la al mar o enterrant-la sota la sorra.


MARIA NOCHE

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar