Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

L’AMETLLA PROGRAMA QUATRE BATUDES PER REDUIR LA POBLACIÓ DE SENGLARSL’Ametlla programa quatre batudes per reduir la població de senglars

03/02/2014
Els caçadors actuaran a Can Plandolit, Can Plantada, Can Forns i al Pla de la Violona

L’Ajuntament de l’Ametlla, amb la col·laboració d’una colla de caçadors del poble, ha programat quatre batudes extraordinàries per caçar senglars en diversos punts del municipi durant les properes setmanes. Començaran la segona setmana de febrer a la zona de Can Plandolit. Les setmanes posteriors se’n faran a Can Plantada, al bosc de Can Forns i al Pla de la Violona. S’ha descartat fer-ho a la zona de Can Jaumira, on també estava previst inicialment.

En funció dels resultats obtinguts, també es farà un aguait nocturn amb arquers al pla de la Violona, una de les que està concentrant més problemes actualment. Les batudes es podrien allargar durant més setmanes o fer-ne alguna en coordinació amb els caçadors de Santa Eulàlia. Aquestes accions tenen l’autorització del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

“Estem tenint més problemes que l’any passat. Hi ha algunes plantacions molt afectades”, reconeix el regidor de Medi Ambient, Carles Borràs. Els senglars provoquen danys a les finques agrícoles del sud del municipi però també s’acosten força a les cases. “Els veïns de la Terrera s’han trobat senglars a la porta de casa”, explica Borràs. També han anat en augment els accidents per topades amb porcs, especialment a la carretera de Bigues però també al camí del pla de la Violona. En canvi, enguany no s’han detectat senglars al centre del poble on altres anys hi havien accedit pel torrent de la Mina.

Les batudes es faran amb la col·laboració de la Policia Local i del grup local de Protecció Civil. Aquests s’encarregaran de controlar l’accés als camins per evitar que hi accedeixin persones a peu o en bicicleta mentre actuïn els caçadors. Quan les batudes es facin prop de la carretera de Bigues, també es controlarà aquesta via. A més, hi haurà la supervisió dels Agents Rurals.

Els problemes derivats per la presència de senglars a camps de conreu i prop de zones urbanes a l’Ametlla van començar arran de la declaració de tot el terme municipal zona de seguretat que es va fer l’any 2008. Això impedeix caçar-hi i ha facilitat un increment de la població. Només es pot caçar amb autorització prèvia.

“No val la pena arreglar el jardí”
Magdalena Pérez, de l’Ametlla, ha vist com els danys provocats per senglars han anat a més en els darrers anys

La Magdalena Pérez està tipa dels senglars. “Ja no val la pena arreglar el jardí”, diu aquesta veïna de l’Ametlla que viu en una masia a tocar de la carretera de Bigues, prop de la urbanització Pinar i Portús. “De dos anys cap aquí la situació s’ha tornat insuportable”, assegura Pérez, que diu que els senglars cada cop tenen menys por i s’acosten més a la casa. “Et fa por moure’t per la finca sola per si apareixen. Tampoc deixo que els néts surtin sols al pati”, comenta. “Ja arriben fins a la barbacoa que està a tocar de la casa”, afegeix.

Els senglars baixen de les zones altes pel torrent de la Terrera i entren a la seva finca. Ja fa temps que pateixen danys els camps d’oliveres, més allunyats de la casa. “Quan les regues a l’estiu perquè surtin bé les olives és matemàtic. Sempre apareixen els senglars, que deixen el terra com si el camp estigués llaurat”. A l’hort, hi va acabar posant pastor elèctric per evitar que els porcs salvatges hi entrin. “No podies plantar res. S’ho menjaven tot: tomàquets, patates, mongetes...”. Darrerament, també li han fet malbé la gespa del jardí.

Normalment, els senglars sempre apareixien quan ja era fosc però ara cada cop és més habitual veure’ls del dia. “Sents que els gossos borden i llavors ja els veus. De vegades, en baixen tants que veus com mouen les canyes de la riera”, diu Pérez, que afegeix que no pot tancar tota la finca amb pastor elèctric com li van suggerir els Agents Rurals.

Ferran Polo

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar