Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL GOVERN PODRÀ IMPOSAR CACERES CONTRA PLAGUES DE CONILLS I SENGLARSEl Govern podrà imposar caceres contra plagues de conills i senglars

29/01/2014
Declararà “emergències cinegètiques” allà on ocasionin danys a cultius || Reforma la llei i podrà actuar de forma subsidiària si no ho fan els responsables de vedats

La Generalitat podrà imposar caceres per combatre els danys a cultius provocats per plagues de conills i senglars allà on no les frenin els titulars de vedats, entre els quals es troben particulars, societats de caçadors i ajuntaments. Una disposició de la llei de mesures fiscals i financeres introdueix el concepte d’“emergència cinegètica”, que habilita el Govern per “executar de forma subsidiària mesures excepcionals de gestió “en casos de falta d’actuació” dels responsables d’àrees de caça.

La disposició assenyala que la Generalitat podrà declarar una “emergència cinegètica” quan la proliferació d’espècies aptes per a la caça sigui “nociva per a les persones” o bé “perjudicial per a l’agricultura, la ramaderia, terrenys forestals, espècies protegides o la caça”. Tanmateix, no precisa quins mitjans podrà fer servir la Generalitat per actuar de manera subsidiària allà on no n’hi hagi prou amb les batudes dels caçadors locals.

Agricultura va indicar que aquestes qüestions s’hauran de concretar en l’ordre de vedes que fixarà els períodes hàbils per caçar el 2014 i el 2015.

Altres fonts, per la seua part, van apuntar que aquesta normativa obre la porta a nombroses opcions, com simplificar permisos de caça, obrir vedats a altres caçadors o a l’execució directa de caceres per part de la Generalitat.

Aquesta última possibilitat té el seu precedent en la circumstància que els agents rurals donen suport a caçadors en batudes extraordinàries contra conills i senglars. El canvi en la normativa suposa un nou pas en els intents per aturar la proliferació incontrolada d’aquestes espècies en zones de Lleida, després d’anys en els quals s’han prolongat els períodes hàbils de caça i s’han concedit permisos per abatre’ls fora de temporada a iniciativa de societats de caçadors (vegeu el desglossament). El Govern es reserva ara l’opció d’actuar d’ofici allà on consideri que els esforços dels caçadors locals no arriben a reduir el cens de conills i senglars.

Períodes de caça més llargs i llicències fora de temporada
Les batudes extraordinàries per abatre conills es van estendre l’estiu de l’any passat a mig centenar de vedats de les comarques del Segrià, la Noguera, l’Urgell, la Segarra, les Garrigues i el Pla d’Urgell on aquesta espècie va ocasionar danys a cultius. Malgrat això, la superpoblació en algunes de les zones afectades i els danys a cultius que ocasionen encara persisteixen.

Amb referència als senglars, l’any passat es va introduir la possibilitat de sol·licitar, a través d’internet i amb un tràmit simplificat, autoritzacions especials per caçar-los els mesos d’estiu allà on es van corroborar perjudicis a l’agricultura. Aquestes autoritzacions es van sumar a les successives prolongacions del període hàbil de caça, que actualment se situa en set mesos, entre principis de setembre i finals de març.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar