Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL VOLTOR MODESTO TORNA AL PIRINEU DESPRÉS DEL SEU VIATGE PELS ALPSEl voltor Modesto torna al Pirineu després del seu viatge pels Alps

18/05/2017
L´animal ha recuperat ´el seu esperit´ d´aventura després de la mort de la seva parella, expliquen els experts

El voltor negre Modesto, alliberat a la reserva de Boumort (Lleida) el 2009 en el Projecte de Reintroducció del Voltor Negre al Pirineu, ha tornat després que la seva parella, Gallarda, fos trobada morta la tardor del 2015, i després de recórrer més de 1.500 quilòmetres.

El Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona i el seu Hàbitat (Grefa), que col·labora amb la Generalitat en aquest projecte de reintroducció, ha anunciat el retorn d'aquest voltor, que porta adossat un GPS, de manera que els tècnics han pogut fer tot el seguiment del seu viatge.

 

"És un viatger irreductible", ha explicat el Grefa, que considera que el voltor ha recuperat "el seu esperit d'aventura" per reviure els seus grans viatges de joventut després de la tràgica pèrdua de Gallarda.

 

Modesto ha viatjat durant els últims mesos des dels Alps a Portugal i ha visitat totes les colònies de voltor negre que es trobaven en el seu camí, fet que "demostra que el somni d'una gran població europea de l'espècie comença a ser una realitat", ha informat el Grefa.

 

Segons els biòlegs del Grefa, no és gaire freqüent que els voltors adults viatgin tant com ell, ja que són més aviat els exemplars joves els que solen fer moviments dispersius abans d'aparellar-se.

 

GRAN VIATGER

 

Però, després de perdre la seva parella, Modesto es va tornar a convertir en el gran viatger que va ser en la seva joventut i durant aquest primavera ha viatjat dins d'un radi de més de 1.500 quilòmetres entre França, Suïssa, Espanya i Portugal, abans de tornar a la seva llar pirinenca.

 

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat, i el Grefa i el Trenca participen en el seu assessorament i execució, juntament amb el personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, mentre que l'Obra Social La Caixa i REE financen una part del projecte.

 

Dins dels treballs de conservació del voltor negre que s'estan desenvolupant des del projecte Monachus, i a més de la creació de noves colònies a Boumort (Lleida), també s'està treballant en aquesta línia a la Sierra de la Demanda (Burgos).

 

La intenció és recuperar les poblacions extintes de l'espècie i comunicar les que hi ha al sud peninsular amb les noves sorgides en terres franceses.

 

Per això, els tècnics del Grefa han valorat especialment que Modesto "s'ha posat mans a l'obra per avançar en el nostre objectiu".

 

GEOLOCALITZADOR

 

Segons el geolocalitzador, el voltor primer va volar cap a Suïssa, després va visitar tres colònies de voltors a França: Grands-Causses (Massís Central), Baronnies i Verdon (Prealps) i Ardèche i Vercors.

 

Entre finals d'abril i principis de maig va recórrer moltes de les colònies de voltor negre a Espanya, com la de la Sierra de la Demanda, i va passar a escassos quilòmetres del punt de reintroducció de l'espècie establerta en aquesta zona. D'allà va baixar al Sistema Central, i va recórrer el sud de les províncies de Segòvia i Àvila, on va visitar els territoris d'Escobalón i Comí, dos voltors negres més que el Grefa va marcar fa anys.

 

Modesto també va viatjar al Parc Nacional de Monfragüe (Càceres), per després virar cap al nord d'Extremadura, a les Hurdes i la Sierra de Gata, des d'on va passar a Portugal per tornar més tard a Salamanca i altra vegada a Càceres, on va emprendre el retorn al Pirineu, no sense abans visitar la madrilenya vall del Lozoya i la seva colònia de voltor negre sobre pins de muntanya.www.elperiodico.cat/ca/noticias/medi-ambient/voltor-modesto-torna-pirineu-despres-del-seu-viatge-pels-alps-6044516?utm_source=rss-noticias&utm_medium=feed&utm_campaign=portada
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar