Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA GRANJA DE LLIÇÀ D’AMUNT AFECTADA PER LA GRIP AVIÀRIA NO PODRÀ TORNAR A ENTRAR ÀNECS FINS A MITJAN MAIG



La granja de Lliçà d’Amunt afectada per la grip aviària no podrà tornar a entrar ànecs fins a mitjan maig

07/04/2017
L’afectat negocia amb la Generalitat compensacions per l’afectació econòmica al negoci

La granja d’ànecs de la Torre del Pla, a Lliçà d’Amunt, on es va detectar la presència d’aus afectades per la grip aviària, no podrà rebre nous animals fins al 15 de maig. Ho va explicat a EL 9 NOU Emili Cucala, responsable d’aquesta activitat dedicada a la cria d’ànecs per a la posterior elaboració de foie. Amb tot, la represa de l’activitat, que es va aturar la
darrera setmana de febrer després de sacrificar els 380 ànecs que hi havia en aquell moment, haurà de seguir uns procediments de seguretat.

Els primers animals que hi entraran seran aus test aportades per la Generalitat –segurament gallines i pollastres i no ànecs– a totes les granges afectades pel virus d’influença aviària H5N8, detectat per primer cop en una explotació de Sant Gregori, al Gironès. “Podríem omplir la granja però ens hi jugaríem molt si hi hagués qualsevol mena de problema perquè la responsabilitat seria nostra. Si vols córrer més, has d’assumir el risc”, afirma Cucala. El test durarà unes tres setmanes. “Si surt bé, llavors ja podrem entrar ànecs”, afegeix.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha d’acabar de confirmar en els propers dies la data d’entrada dels animals de mostra. Dependrà del procés de confirmació de l’èxit de les operacions de desinfecció que s’han fet a la granja de Lliçà d’Amunt i a les altres nou instal·lacions –totes a les comarques de Girona– afectades pel brot de grip aviària.

Cucala preveu que no podran tornar a produir foie a partir d’ànecs criats a la seva granja fins al juny. Ara, mantenen certa activitat amb l’elaboració a partir de fetges que compren però Cucala assegura que no és el mateix perquè una de les característiques del seu producte –que comercialitzen a través de restaurants o botigues especialitzades– és que fan la preparació dels animals a granja durant tres setmanes.

A més, hauran de buscar ànecs d’un altre proveïdor perquè la granja de Sant Gregori que els proveeix habitualment està afectada i tardarà tres mesos a tenir ànecs de prou edat per a la producció del foie. S’afegeix a la incertesa, sobretot ara que França ha limitat els moviments d’aus als departaments de tota la banda sud.

La Generalitat ha promès a les explotacions afectades un total de 300.000 euros en indemnitzacions per compensar el sacrifici de les aus. Els ramaders, però, volen que es compensi també els diners que han deixat de guanyar. En aquest sentit, Cucala creu que cal valorar el tipus de producte que fa cada productor i la sortida que aquest té al mercat. “Som els únics dels afectats que fem foie de qualitat”, explica. “Hem estat molt sincers amb els nostres clients i els hem dit que el foie que ara els podem subministrar no és el mateix de sempre. Ho han entès però alguns ens han deixat de comprar. Hi ha restaurants que han tret plats de la seva carta perquè no tenien el nostre producte”, afegeix Cucala, que alerta que situacions com aquesta poden ser molt perjudicials. “Són sectors que per una crisi com aquesta poden desaparèixer”. L’empresa, que té l’obrador a Santa Eulàlia, s’ha hagut de reorganitzar acomiadant de forma transitòria algun treballador o gestionant els torns de vacances.

 

Aixequen les restriccions

Aquest diumenge es van aixecar les restriccions que afectaven el moviment d’aus a totes les explotacions situades a un radi de 10 quilòmetres de la granja de Lliçà d’Amunt on es va detectar el focus d’influença aviària del tipus H5N8. Això afectava un total de 18 municipis del Vallès Oriental i dos més del Vallès Occidental. D’aquesta manera, ja no hi ha cap tipus de restricció de moviment en l’àmbit estatal. Tampoc en l’àmbit de la Unió Europea. També es permet l’alliberament d’aus per repoblar zones de caça i es pot retirar o escampar jaç, fems o purins de les explotacions avícoles i de les que allotgen aus amb altres espècies situades a la zona. Amb tot, la Generalitat manté les mesures genèriques de bioseguretat per minimitzar el risc d’entrada i difusió del virus. Per exemple, es prohibeix encara la cria d’aus de corral a l’aire lliure o la cria ànecs i oques juntament amb aus de corral.

 

F.P.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar