Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

L’ESCORXADOR DE MONTSENY JA POT ASSUMIR UNS 100 SENGLARS DIARISL’escorxador de Montseny ja pot assumir uns 100 senglars diaris

27/03/2017
El nou centre de recepció de caça està pensat per donar sortida comercial a la carn de senglar

El nou centre de recepció de caça del poble de Montseny, situat a les actuals dependències de l’escorxador municipal, està preparat per rebre uns 100 porcs senglars al dia. D’aquesta manera, aquest nou equipament podria passar dels prop de 800 senglars que fins ara recollia per temporada als 2.000, tenint en compte que estarà operatiu en dies de cacera.


Aquesta ampliació de l’escorxador municipal s’ha fet amb l’objectiu de donar una sortida comercial a la carn de senglar i, a la vegada, per donar servei als caçadors que hi ha a tot l’àmbit del Parc Natural del Montseny. “Volem donar una sortida a la carn de senglar i a la vegada facilitar la recollida de l’animal. A més, l’ampliació ens ha d’ajudar a millorar la fauna salvatge i a comprovar l’estat sanitari dels animals”, apunta el coordinador d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jordi Padrós.


Aquest és el primer equipament dedicat únicament a la caça que hi ha a la província de Barcelona i es planteja com una prova pilot per dur-ho a terme en altres llocs. El cost de la nova estructura l’ha assumit la Diputació, amb un cost de 100.000 euros, i es basa en una nova línia de recepció de la carn en un túnel de fred i una millora de les instal·lacions.


Un cop el senglar arriba al centre es pesa, se l’identifica en funció de la procedència, es fan els controls sanitaris i es neteja. L’empresa de Fornells de la Selva Senglars Girona és l’encarregada d’emportar-se i comercialitzar la carn de senglar que porten els caçadors. A més de senglar, el centre també rep altres animals de caça com cabirols o daines. D’altra banda, el bestiar oví de la zona es continuarà portant a aquest escorxador, malgrat que en dies diferents del de caça.


Actualment, a l’àmbit del Montseny hi ha 14 colles de caçadors de senglar i en la darrera temporada se’n van caçar uns 3.000. La tendència dels darrers anys ha estat un augment molt considerable del nombre de senglars que un colla de caçadors pot caçar en una jornada. “El centre és una necessitat del territori i fa anys que hi treballem. Alguns dies no hem pogut atendre totes les colles de caçadors”, diu l’alcalde, Alfons Planas. Per altra banda, un dels objectius de l’administració és augmentar el nombre de caçadors i de reduir la seva mitjana d’edat per assegurar-ne la continuïtat.


Augmentar el consum interior de carn de senglar

“Avui dia la gent encara té estereotips envers la carn de senglar. Convèncer un cuiner és fàcil, el problema és el consumidor”, apunta Arnau Padrosa, gerent de l’empresa Senglars Girona i gestor de l’escorxador de Montseny. Actualment, el 95% de la venda de carn de senglar l’exporten a altres països on és més popular. “Cal incentivar el consum de carn a casa nostra”, apunta Padrosa, un escenari que permetria “assolir un relleu generacional entre els caçadors, que avui dia tenen una mitjana d’edat de 70 anys”. Fins al moment, la carn de senglar venia directament del caçador sense passar els controls que passen en un centre com el de Montseny i això fa que normalment es mengés estofada. “La carn s’ha de deixar reposar i se’n pot fer de tot i amb moltes combinacions”.


Guillem Calvet

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar