Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

CAÇADORS DE L’ALT URGELL RECLAMEN UN CENTRE DE RECOLLIDA D’ANIMALSCaçadors de l’Alt Urgell reclamen un centre de recollida d’animals

13/03/2017
Demanen finançament a les administracions per poder preparar la carn i vendre-la Agricultura ultima una normativa per regular aquests ‘escorxadors’ comarcals

El portaveu dels caçadors de les comarques de l’Alt Urgell i de la Cerdanya, Francesc Viaplana, ha reclamat finançament per part de les administracions catalanes per poder disposar d’un centre de recollida d’animals supervisat per un veterinari que funcioni a tall d’escorxador o obrador, on poder especejar i preparar la carn de caça per poder-la vendre directament als restauradors o a comerços del territori, una opció que ara la normativa no autoritza.

Els caçadors plantegen aquesta petició després que la Generalitat hagi anunciat que el nou decret sobre comercialització de la carn de caça que prepara la conselleria d’Agricultura en coordinació amb el departament de Salut inclourà la possibilitat que part dels animals capturats pels caçadors puguin ser destinats al consum localment.

Aquesta nova normativa preveu “flexibilitzar alguns criteris” per tal de permetre que cada comarca (o grup de comarques en el cas que la distància entre les dos sigui escassa i hi hagi bona comunicació, com passa per exemple entre les de l’Alt Urgell i la Cerdanya) pugui disposar del que s’anomenarà una sala de manipulació flexibilitzada.

Aquesta possibilitat està actualment vetada per als caçadors catalans, que han de vendre les peces abatudes a empreses que funcionen com a centres de recollida i que posteriorment distribueixen els exemplars per escorxadors especialitzats en espècies cinegètiques, que acaben exportant part de la carn a altres països europeus. Actualment, els més de cinquanta grups de caçadors que hi ha a l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i el Sobirà tenen un acord amb dos empreses de Sòria i Osca, que recullen setmanalment els animals abatuts.

Per la seua banda, Viaplana reclama en aquest sentit “finançament” per poder disposar a les comarques del Pirineu d’aquests centres que permetin processar la carn dels animals caçats al mateix territori. “Lluitarem perquè aquests punts logístics comarcals siguin una realitat”, apunta, i insta la Diputació i la Generalitat a “invertir” per fer-ho possible.


Més regulació

Entre les obligacions que regularà el nou decret hi ha la que cada vedat haurà de disposar d’un caçador amb la formació específica per decidir quins animals són els que són aptes per ser enviats a comercialització per al consum.

Així mateix, estipularà l’obligatorietat de marcar amb un precinte els animals que es destinin a la venda “per assegurar el procés de traçabilitat fins al moment del consum humà” i garantir d’aquesta manera que no hi ha problemes de seguretat alimentària i establirà els requisits sanitaris de recollida, transport i comercialització. A més d’aquesta qüestió, la nova
normativa també té per objectiu fomentar una activitat econòmica lligada al territori i a la gastronomia.

C.SANS

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar