Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL MÒBIL, PRIMERA CAUSA D’ACCIDENTS I ES TRIPLIQUEN ELS PROVOCATS PER SENGLARSEl mòbil, primera causa d’accidents i es tripliquen els provocats per senglars

08/02/2017
Els sinistres amb animals a Lleida passen de 207 el 2010 a 730 l’any passat

Les distraccions al volant, provocades principalment al mirar el mòbil o respondre trucades, constitueixen la principal causa d’accident de trànsit greu o mortal. L’any passat aquest tipus de distraccions van causar el 28,6% del miler de sinistres amb víctimes a Lleida. Així ho va explicar ahir la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Maria Eugènia Doménech, que va denunciar la “incompatibilitat” de mòbils i conducció. Després de les distraccions es troben les infraccions com a causa d’accident, amb un 28,4%. Destaquen els avançaments antireglamentaris, saltar-se semàfors o efectuar girs prohibits, entre d’altres. La resta són a causa del consum d’alcohol o drogues per part dels conductors, la velocitat excessiva i l’ús indegut dels sistemes de seguretat passiva (cinturó, casc, sistemes de retenció infantil, etc).


En total, 33 persones van morir a les vies de Lleida el 2016, segons les dades del balanç de sinistralitat presentat ahir per l’SCT, un 25% menys que el 2015. A més, hi va haver 188 ferits greus. Lleida va ser la demarcació catalana amb menys sinistres mortals de Catalunya i l’única que no va registrar cap ciclista mort. Els morts van ser 28 en vies interurbanes i cinc en vies urbanes. Per comarques, el Segrià va ser la que va registrar més sinistralitat, amb un terç del total d’accidents de la província, tant en àmbit urbà (3) com en interurbà (9).


Més sinistres amb animals

D’altra banda, l’augment de la població de senglars dels últims anys a les comarques lleidatanes ha disparat el nombre d’accidents de trànsit provocats per animals a la via. Les dades parlen per si soles i mostren que aquesta mena de sinistres s’han més que triplicat durant els últims sis anys, que han passat de 207 el 2010 a 730 el 2016, dos al dia. Així ho van explicar els dos caps de trànsit dels Mossos d’Esquadra de Ponent, Jordi Batista, i del Pirineu, Albert Cela. Segons va explicar Batista, el 23,4% dels accidents de trànsit que es registren a la regió policial de Ponent són provocats per senglars, amb alguns repunts en funció dels mesos de l’any. El novembre passat, els Mossos van atendre 93 incidents d’aquest tipus. La majoria, segons Batista, se salden amb danys materials i ferits lleus. Per la seua banda, Cela va afirmar que al Pirineu els accidents amb animals representen el 50% del total i va destacar la presència de senglars i cabirols.


El 75% dels sinistres amb senglars són nocturns

Tres quartes parts dels accidents provocats per senglars a Lleida van tenir lloc a la tarda o de nit, concretament, entre les 18.00 i les 23.00 hores, segons va explicar el cap de l’àrea de Trànsit dels Mossos a Ponent, Jordi Batista. Per carreteres, la més conflictiva per aquest tipus de sinistre l’any passat va ser la C-12 entre Lleida, Balaguer i Àger. Els senglars també van complicar el trànsit de l’N-240 i van provocar set accidents en tan sols dos setmanes el novembre passat entre Lleida i Juneda. Va ser l’època de la collita del cereal, la qual cosa va provocar migracions. Al Pirineu, senglars i cabirols s’atansen fins a la carretera a l’hivern per menjar-se la sal que s’escampa per evitar gelades.

33
víctimes mortals
El 2016, 33 persones van perdre la vida en 33 accidents a les vies lleidatanes, un 25% menys.

16%
dels accidents catalans
El 16% dels sinistres viaris amb víctimes mortals a Catalunya van ser a Lleida.

50%
accidents per senglars
La meitat dels accidents del Pirineu són causats per senglars; al pla són el 23,4%.

5
morts a la via urbana
Hi va haver cinc morts en accidents a l’interior de municipis. També 58 ferits greus.


Ferits greus

La província de Lleida va registrar l’any passat 188 ferits greus en accidents de circulació. En el conjunt de Catalunya van ser 1.823.


Distraccions pel mòbil

Les distraccions són la primera causa d’accident mortal o greu. Mirar el WhatsApp, parlar per telèfon, manipular el GPS, etc., constitueixen algunes d’aquestes distraccions.


Infraccions

Són la segona causa d’accident, al darrere de les distraccions. Destaquen els avançaments antireglamentaris i saltar-se els senyals de circulació.


Alcohol i drogues

L’any passat el 4,4% dels conductors van marcar un resultat positiu en els controls preventius d’alcohol i drogues al volant dels Mossos.


Velocitat

És una altra de les principals causes i un factor determinant en el resultat de l’accident, amb ferits i danys més o menys greus. Finalment, Trànsit també va alertar de l’ús indegut dels sistemes de seguretat passiva, com el casc o el cinturó.


Cinc morts i 58 ferits greus en pobles i ciutats

Un total de 58 persones van resultar ferides greus el 2016 en accidents ocorreguts en zona urbana en pobles i ciutats de Lleida, segons va assenyalar Trànsit. Unes altres cinc van morir. Més de la meitat de les víctimes tenien més de 55 anys i quatre dels cinc morts van perdre la vida al ser atropellats per vehicles.

 

S. Diegowww.segre.com/noticies/comarques/2017/02/08/el_mobil_primera_causa_accidents_es_tripliquen_els_provocats_per_senglars_11822_1091.html
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar