Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

L´ALT PIRINEU REGISTRA 238 ACCIDENTS AMB ANIMALS SALVATGES AL 2016, QUASI LA MEITAT CAUSATS PEL PORCL´Alt Pirineu registra 238 accidents amb animals salvatges al 2016, quasi la meitat causats pel porc

L´Alt Pirineu registra 238 accidents amb animals salvatges al 2016, quasi la meitat causats pel porc

02/01/2017
La xifra torna a créixer respecte del 2015 i el Govern reconeix que calen mesures dràstiques per reduir la població de senglars. A la regió de Ponent la problemàtica encara és més gran i tanquen l´any amb 623 sinistres amb fauna implicada

L'Alt Pirineu i Aran ha registrat aquest 2016 un total de 238 accidents de trànsit amb animals salvatges implicats. D'aquests, prop de la meitat, 110, han estat causats pel porc fer, tot i que també hi ha d'altres espècies que causen els xocs en posar-se a la carretera. És el cas de cabirols, cérvols o bé daines, que en conjunt apareixen en en 38% d'aquests sinistres.

 

Els Mossos d'Esquadra adverteixen que els accidents pel pas d'animals ja no són una qüestió anecdòtica sinó que s'ha convertit en un problema greu per a la seguretat del trànsit. De fet, la policia ja parla d'"alerta cinegètica" per l'augment de població que hi ha hagut en determinades espècies, especialment el senglar, i que s'ha traduït en un increment "espectacular" dels problemes que provoquen a les carreteres.

 

De fet, tot i que al Pirineu es constata aquest augment d'incidents de trànsit amb senglars (110 aquest darrer any enfront dels 76 del 2015), on la problemàtica ha crescut més és a la regió de la plana de Lleida, que ha tancat el 2016 amb 472 accidents d'aquest tipus, quan l'any anterior havien estat 302, i amb un total de 623 accidents amb animals salvatges en general. El mes de novembre va ser el moment més crític, amb 92 casos denunciats. A més a més, la xifra conjunta de les dues regions (582) ja triplica la del 2010 (194). Actualment ja representen quasi un de cada quatre accidents (22% del total), tot i que a la tardor i l'hivern arriben a ser la meitat. Tot plegat, amb l'agreujant que un canvi legal recent obliga el conductor a assumir els danys que puguin provocar els animals, tret d'aquells casos en què l'hagi causat una activitat de caça a la zona de l'accident.

 

La C-14, entre els punts conflictius

 

Les carreteres més conflictives són la C-14, entre Artesa de Segre i el sud de l'Alt Urgell i la C-12, entre Balaguer i Àger, tot i que els increments més notables han estat a l'N-240 entre el Segrià i les Garrigues.

 

El cap de Trànsit dels Mossos a Ponent, Jordi Batista, recomana extremar les precaucions a les carreteres on hi ha senyalitzada la presència d'aquests animals i sobretot en la franja horària de les sis de la tarda a les onze de la nit, que és quan es concentren el 75% dels sinistres. Només a l'Horta de Lleida, els Agents Rurals han abatut el 2016 un centenar de senglars, tot i que des de la policia mateix reconeixen que calen accions més contundents per aconseguir reduir la població de determinats animals salvatges i sobretot de senglars, que ja està adquirint unes dimensions de plaga.


El total d'accidents de trànsit amb animals a la demarcació al 2016 és de 861 (un 49% més que el 2015, quan van ser 578) i d'aquests, el 67% són amb senglars. Aquestes xifres tan elevades són un problema per als Mossos d'Esquadra de Trànsit ja que "les patrulles hi han de dedicar molta estona i és temps que no poden destinar a altres tasques com ara la prevenció", alerta Batista. Sortosament la majoria dels xocs acaben sense víctimes o amb ferits lleus tot i que no es pot descartar que en algun accident greu s'hi hagi vist implicat un animal sense quedar-ne rastre. En tot cas, alerten que aquesta situació "més tard o més d'hora generarà alguna víctima".


Comissió interdepartamental per reduir els danysSegons Jordi Batista, "hi ha tanta població de senglars que se'ns dispersen els punts dels accidents i l'estacionalitat" i, a més, "prevenir-los és molt difícil". Per això, pràcticament l'única via que s'albira per poder capgirar les estadístiques és reduir els exemplars d'aquesta espècie, ja sigui a través de la caça o de l'esterilització.

 

Les mesures per limitar la proliferació d'aquests animals les haurà de fixar els propers mesos la comissió interdepartamental que acaba de crear el Govern per reduir els danys provocats per la fauna cinegètica. Hi participen les conselleries d'Agricultura, Interior, Territori i Sostenibilitat i Salut i també es preveu aprovar durant el 2017 la primera llei catalana de caça, tenint en compte que la vigent encara és la llei franquista de 1970. Segons dades de la Generalitat, entre els anys 2008 i 2014, van tenir lloc 6.200 accidents de trànsit amb animals a Catalunya. L'any 2014 van ser uns 1.900, dels quals 1.200 amb ungulats cinegètics. Es calcula que al conjunt del país hi ha entre 700 i 1.000 accidents anuals amb senglars.


Una de les mesures que sí que s'han avançat és la regulació de la venda de carn de caça. A més, la directora general de Boscos, Montserrat Barniol, també ha assegurat que es reforçarà la col·laboració entre administració, agents rurals, pagesos i caçadors a l'hora de planificar les batudes i frenar la proliferació excessiva de senglars i també d'altres espècies cinegètiques que causen molts danys a l'agricultura com són els conills. "Les dades són preocupants i cal trobar la manera de tornar a equilibrar l'ecosistema", assegura. Barniol reconeix que la sinistralitat lligada a la fauna cinegètica s'ha disparat els darrers anys precisament perquè la població actualment és "desmesurada". Per tant, no n'hi ha hagut prou amb les mesures preventives que s'han pres com posar tanques a alguns trams de carreteres o habilitar passos per a la fauna.


El cap de Trànsit dels Mossos a Ponent ha recordat també que des del maig de 2014 la llei estableix que la responsabilitat de l'accident de trànsit amb un senglar és del conductor del vehicle i no del vedat. Hi ha, però, excepcions com ara si en el terreny on hi ha hagut el sinistre s'ha fet una caça col·lectiva de caça major entre el moment de l'accident i fins a 12 hores abans, o si no s'ha reparat una tanca trencada o no s'ha senyalitzat la perillositat de la via amb senyals d'animals en llibertat si és una zona informada com a sensible.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar