Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS ACCIDENTS DE TRÀNSIT AMB SENGLARS IMPLICATS ES TRIPLIQUEN EN SIS ANYS A LES COMARQUES DE LLEIDA



Els accidents de trànsit amb senglars implicats es tripliquen en sis anys a les comarques de Lleida

01/01/2017
Representen gairebé un de cada quatre sinistres i els Mossos consideren que la situació és d´´alarma cinegètica´

Els accidents de trànsit amb senglars implicats s’han triplicat en sis anys a la demarcació de Lleida i ja representen gairebé un de cada quatre del total de sinistres. En concret, al 2016 (fins el 29 de desembre) se s’han registrat 582. Només en un any aquest tipus de xocs han crescut un 54%, ja que n’hi ha hagut 204 més que el 2015. Les xifres són especialment elevades a les comarques de la plana, on al novembre es va batre el rècord amb 93 accidents amb aquests animals. “En relació amb l’accidentalitat estem en una situació d’alarma cinegètica, l’evolució que hem tingut els darrers anys és espectacular”, assegura el cap de Trànsit dels Mossos a Ponent, Jordi Batista. Les carreteres C-12 i C-14 són les vies amb més concentració d’accidents però aquest darrer any també hi ha hagut un augment de casos a la N-240 entre el Segrià i les Garrigues.

Els Mossos recomanen extremar les precaucions a les carreteres on hi ha senyalitzada la presència d’aquests animals i sobretot en la franja horària de les sis de la tarda a les onze de la nit, que és quan es concentren el 75% dels sinistres.

 

Només a l’Horta de Lleida, els Agents Rurals han abatut el 2016 un centenar de senglars.Al conjunt de la demarcació el 2016 es tanca amb 582 accidents amb porcs senglars (472 a Ponent i 110 al Pirineu), quan el 2015 van ser 378 (302 a Ponent i 76 al Pirineu). La xifra del 2016 multiplica per tres la del 2010, quan se’n van registrar 194. Més del 22% dels accidents registrats a les comarques de Ponent aquest any ha estat provocat per senglars i aquest percentatge creix fins a representar la meitat dels sinistres en els mesos de tardor i hivern. Si bé entre octubre i febrer és quan més sinistres es registren, cada vegada n’hi ha més també durant la resta de l’any, un fet que temps enrere no passava, segons els Mossos. A la plana de Lleida l’accidentalitat provocada per aquesta espècie és especialment preocupant ja que representa el 76% dels sinistres amb animals, que en total han estat 623 comptant també cabirols, gossos, ovelles o cavalls.

 

En el cas del Pirineu, els accidents amb animals el 2016 han estat 238. Els senglars estan implicats en gairebé la meitat d’aquests xocs però destaquen els 92 provocats per cabirols, cérvols o daines (el 38%).El total d’accidents de trànsit amb animals a la demarcació al 2016 és de 861 (un 49% més que el 2015, quan van ser 578) i d’aquests, el 67% són amb senglars.Aquestes xifres tan elevades són un problema per als Mossos d’Esquadra de Trànsit ja que “les patrulles hi han de dedicar molta estona i és temps que no poden destinar a altres tasques com ara la prevenció”, alerta Batista. Sortosament la majoria dels xocs acaben sense víctimes o amb ferits lleus tot i que no es pot descartar que en algun accident greu s’hi hagi vist implicat un animal sense quedar-ne rastre. En tot cas, “creiem que és qüestió de temps perquè el nombre tan elevat d’accidents que provoquen més tard o més d’hora generarà alguna víctima”.

 

Pel que fa a la localització, Batista assegura que “hi ha una dispersió absoluta de concentració d’aquest tipus d’accidents” tot i que sí que hi ha vies especialment perilloses: la C-12 entre la mateixa ciutat de Lleida, Balaguer i Àger (Noguera); la C-14 de Tàrrega a Artesa de Segre (Noguera) i cap a l’Alt Urgell; la C-26 entre Balaguer i Artesa de Segre, i darrerament també s’han disparat a la N-240 entre Lleida i les Borges Blanques. El cap de Trànsit dels Mossos explica que quan els agents arriben al lloc de l’accident normalment només hi troben un sol senglar mort per l’impacte, però “sí que s’ha detectat que ara ja solen anar en grups de nombrosos exemplars”.

 

La proliferació d’aquests animals també es fa evident amb les dades dels exemplars abatuts de forma controlada pels Agents Rurals al terme de Lleida ciutat, a la zona de l’Horta, on no es poden fer les batudes habituals amb caçadors i gossos perquè està declarada zona de seguretat. El 2014 van ser 57 (i 110 aguaits), 63 el 2015 (i 120 aguaits) i al 2016 ja s’han superat els cent (101 abatuts i 150 aguaits).La mirada posada a la comissió interdepartamental per reduir els danys provocats per la fauna cinegètica. Segons Jordi Batista, “hi ha tanta població de senglars que se’ns dispersen els punts dels accidents i l’estacionalitat” i, a més, “prevenir-los és molt difícil”. Per això, pràcticament l’única via que s’albira per poder capgirar les estadístiques és reduir els exemplars d’aquesta espècie, ja sigui a través de la caça o de l’esterilització. Les mesures per limitar la proliferació d’aquests animals les haurà de fixar en els pròxims mesos la comissió interdepartamental que acaba de crear el Govern per reduir els danys provocats per la fauna cinegètica. Hi participen les conselleries d’Agricultura, Interior, Territori i Sostenibilitat i Salut i també es preveu aprovar durant el 2017 la primera llei catalana de caça. Segons dades de la Generalitat, entre els anys 2008 i 2014, van tenir lloc 6.200 accidents de trànsit amb animals a Catalunya. L’any 2014 es van produir uns 1.900 accidents amb animals, 1.200 dels quals amb ungulats cinegètics. Es calcula que al conjunt del país hi ha entre 700 i 1.000 accidents anuals amb senglars.

 

Una de les mesures que sí que s’han avançat és la regulació de la venda de carn de caça. A més, la directora general de Boscos, Montserrat Barniol, també ha assegurat que es reforçarà la col·laboració entre administració, agents rurals, pagesos i caçadors a l’hora de planificar les batudes i frenar la proliferació excessiva de senglars i també d’altres espècies cinegètiques que a Lleida causen molts danys a l’agricultura com són els conills. “Les dades són preocupants i hem de trobar la manera de tornar a equilibrar l’ecosistema”, assegura. Barniol reconeix que la sinistralitat lligada a la fauna cinegètica s’ha disparat els darrers anys precisament perquè la població actualment és “desmesurada”. Per tant, no n’hi ha hagut prou amb les mesures preventives que s’han pres com posar tanques a alguns trams de carreteres o habilitar passos per a la fauna.

 

El cap de Trànsit dels Mossos a Ponent ha recordat també que des del maig de 2014 la llei estableix que la responsabilitat de l’accident de trànsit amb un senglar és del conductor del vehicle i no del vedat. Hi ha, però, excepcions com ara si en el terreny on hi ha hagut el sinistre s’ha fet una caça col·lectiva de caça major entre el moment de l’accident i fins a 12 hores abans, o si no s’ha reparat una tanca trencada o no s’ha senyalitzat la perillositat de la via amb senyals d’animals en llibertat si és una zona informada com a sensible.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar