Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS

NOTA INFORMATIVA DEL MAPAMA SOBRE LA SITUACIÓ DE LA INFLUENÇA AVIAR A DIVERSOS PAÏSOS EUROPEUS



Nota informativa del MAPAMA sobre la situació de la Influença Aviar a diversos països europeus

21/11/2016
Adjuntem la nota informativa del MAPAMA juntament amb l´advertiment del Servei de Prevenció en Salut Animal de la Subdirecció General de Ramaderia

Des del Servei de Prevenció en Salut Animal de la Subdirecció de Ramaderia ens han fet arribar el següent escrit que preguem que ens ajudeu a difondre.

 

Adjuntem tot seguit la darrera nota informativa del MAPAMA en relació a la preocupant situació de la Influença Aviar a diversos països europeus. La nota inclou un mapa on podran veure la distribució dels nombrosos focus declarats en les darreres setmanes del subtipus H5N8. Tot i que geogràficament ens queden relativament distants, cal tenir en compte que molts d’ells s’han declarat en aus salvatges, per la qual cosa i tal com recomana el Ministerio, és molt important que es reforcin les mesures de bioseguretat a les explotacions encaminades a minimitzar la possibilitat de contacte amb aus salvatges.

 

Cal recordar que els virus Influença es transmeten majoritàriament per via feco-oral o oral-oral i, per aquest motiu, en les explotacions avícoles en les que els abeuradors es troben a l’aire lliure hi ha la possibilitat que hi caiguin femtes d’aus salvatges i l’aigua esdevingui via de transmissió de la malaltia. Aquesta possibilitat és major a l’hivern ja que el virus es pot mantenir més temps a temperatures baixes dins l’aigua.

 

Per tant, el risc de transmissió a partir de les aus salvatges deriva principalment del fet que les aus tinguin contacte amb aigua contaminada. Així doncs, el confinament de les aus no és el més rellevant i provablement en algunes circumstàncies és impossible (pel tipus d’instal·lació) o, fins i tot, perjudicial (si es tanca les aus durant l’hivern i no es realitza un bon maneig de la ventilació de la nau podem afavorir problemes respiratoris, entre altres).

 

En conclusió, s'ha recomanat que l’aigua de beguda de les aus de corral (i a poder ser l’aliment ) estigui en un lloc resguardat del contacte, tant directe com indirecte (femtes o secrecions), amb les aus salvatges i que els ramaders s’assegurin que l’aigua està ben tractada. Com que aquestes són mesures que la majoria de granges compleixen o poden complir fàcilment, cal recomanar-les a tot el territori, i no només a les zones de risc.

 

D’altra banda, per tal de poder fer una detecció precoç de la malaltia en cas que arribi, és fonamental recordar i reforçar el sistema de vigilància passiva que estableix el programa de vigilància de la IA a Catalunya. Per aquest motiu, hem demanat col·laboració al CAR per tal que s’intensifiqui la vigilància de la mortalitat en aus salvatges, els quals ja han donat les instruccions corresponents.



Nota informativa del MAPAMA. SITUACIÓN DE LA INFLUENZA AVIAR ALTA PATOGENICIDAD H5N8 EN EUROPA




Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar