Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA BRAMA DELS CÉRVOLS



La brama dels cérvols

La brama dels cérvols

La brama dels cérvols

La brama dels cérvols

La brama dels cérvols

La brama dels cérvols

La brama dels cérvols

BEN PREPARATS. Els prismàtics o els teleobjectius ens permetran captar animals que estan lluny de nosaltres.

20/11/2016
Enmig del bosc de Cuberes, dins la serra de Boumort, cau la nit i comencen els crits dels cérvols per aparellar-se. Intensos i profunds, els seus brams ressonen per les valls amb una força carregada d’energia.

Abans no arriba el fred de la tardor és el moment ideal per gaudir d’aquest espectacle sonor i, si tenim sort, fer-los una foto de record.  

 

La nit s’apaga, el sol comença a posar tots els colors del bosc i escalfa a poc a poc l’ambient. A mitjans d’octubre, l’estiu llangueix esperant el fred tardoral que precedeix l’hivern i, en aquest impàs, els cérvols bramen per aparellar-se.  

 

Passada la Pobla i l’estret de Collegats, abans d’arribar a Gerri de la Sal, una carretera secundària vira cap a Bresca i de seguida una pista s’enfila, dreta i vertiginosa, cap a la Reserva Natural de Boumort. Quan la ruta tendeix a amorosir-se i endinsar-se dins del bosc de pins i boixos, trobem el punt d’informació que organitzen des de l’Observatori Biològic del Pallars. L’Ivan n’és el responsable i procura transmetre als visitants les dades i els consells necessaris per tal que “la gent sigui al més respectuosa possible amb l’entorn i amb els animals, sobretot en aquesta època de l’any en què els cérvols estan més exposats, ja que es troben en el procés d’aparellament”. La serra de Boumort no és un zoo. Els animals hi viuen en llibertat, alhora que es troben dins d’una reserva de caça gestionada per la Generalitat. “Si sobresaturem el territori de visitants que fan molt evident la seua presència amb una actitud poc respectuosa, els cérvols fugiran i quedaran exposats a vedats de caça privats.”

 

La Mónica i el César són de Canet de Mar i és el primer cop que pugen a Boumort per escoltar la brama amb els seus fills, el Lucas i la Lucía, de deu i set anys, respectivament. “Tot sovint fem activitats de natura i busquem coses diferents per motivar els petits de la casa”, explica la Mónica. A finals de setembre es van decidir a venir fins al Pallars “amb la idea que segurament en sentiríem els brams però ens costaria molt veure’n”. La gestió de les expectatives és molt important en aquestes circumstàncies, qualsevol experiència serà única i excitant o avorrida i frustrant segons el que esperem trobar-nos.    

 

La sort desenvolupa un paper inqüestionable, però la discreció i la paciència són imprescindibles per poder veure en directe un cérvol en llibertat. “Els animals tendeixen a moure’s, sobretot durant el vespre i la matinada, així que si vols tenir més probabilitats de veure’n, t’has de llevar a primera hora i buscar un bon lloc”, explica el fotògraf Edgar Aldana. A mesura que es va fent fosc, si restem en silenci, del fons del bosc retrunyen els brams dels mascles que busquen femelles en zel. Ressonen per les muntanyes, un crit profund que “és molt emotiu, perquè malgrat que no els vegis saps que no són gaire lluny: natura salvatge en estat pur”, confessa l’Ismael, de Tarragona. Ell i la família, la Núria i la petita Asha, també és la primera vegada que s’acosten a Boumort per gaudir de l’espectacle i fer nit al refugi de Cuberes. A quarts de sis del matí, la majoria encara dorm, però els més matiners s’hi mouen sigil·losament fent-se llum amb els frontals. Surten a la intempèrie quan encara és de nit. “Si et situes a les vores d’un prat, sempre tens més possibilitats que amb les primeres llums del dia s’acostin els cérvols a menjar herba i buscar l’escalfor del sol”, comenta l’Edgar, fotògraf d’Ivars d’Urgell. Els cérvols tenen un olfacte molt potent i una oïda molt fina; si fem soroll, ens detecten i fugen molt abans que nosaltres puguem sospitar de la seua presència. “Si tens sort que el vent bufa de cara, però, els és més complicat intuir que hi ets i si t’estàs quiet en un amagatall pot ser que els vegis”, afegeix.Dos hores més tard, la persistència té recompensa. Són lluny i es mouen ràpid, però un grupet de cérvols surt del bosc i s’exposa. És el moment de disparar la càmera i captar un moment únic molt difícil d’aconseguir. Objectiu complert!

 

Serra de Boumort

 

La reserva està situada dins la serra de Boumort. Són més de 13.000 hectàrees de muntanyes i valls situades entre els dos Pallars i l’Alt Urgell.

 

És una reserva de caça de cérvols, una activitat que es regula des del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.  

 

Boumort també és un indret ideal per a l’observació d’aus rapinyaires.  

 

La brama del cérvol es desenvolupa normalment entre els primers dies del mes de setembre i els darrers d’octubre. Dins d’aquest termini, cada any varia.  

 

Les diferents pistes d’accés generalment són transitables, si anem amb compte. En cas de dubte, cal posar-se en contacte amb els responsables de la reserva.    

 

PER A MÉS INFORMACIÓ

 

Reserva Nacional de Caça de Boumort Tel. 973 654 716.

Estació Biològica del Pallars Jussà Tel. 606 144 895.

Centre de Visitants del Pallars Jussà Tel. 973 653 470.    

 

Per JBARRULL CASTELLVÍ / Fotos d’EDGAR ALDANA





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar