Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

CAÇAR S’HA CONVERTIT EN UN DEURECaçar s’ha convertit en un deure

Caçar s’ha convertit en un deure

10/10/2016
Joaquim Zarzoso Espinal. Caçador i president de la representació territorial de la Federació Catalana de Caça a Barcelona

El caçador actual s’ha vist obligat a evolucionar. Abans sortir a caçar era una activitat de lleure, un dret per sobre d’una obligació. Ara, amb la superpoblació de les espècies de porc senglar i l’ampliació de la temporada hàbil de caça, el rol ha canviat. Caçar s’ha convertit en un deure i la pressió social i econòmica que estem patint els caçadors no la suportarem molt més.    

 

Des de fa un temps denunciem la necessitat d’actuar i de prendre diferents accions perquè el caçador no és el responsable de resoldre un problema que actualment és de tots i perquè no només amb l’activitat de la caça se solucionarà. Són necessàries altres accions com la gestió de l’habitat per eliminar zones de refugi de fauna salvatge que ja no es poden justificar, com l’atenció als problemes al voltant de les infraestructures i de les zones urbanitzades, la protecció de determinats conreus per evitar els danys, la instal·lació dels tanques, la correcta senyalització de les carreteres, la col·locació dels pastors elèctrics, entre altres.    

 

Amb l’ampliació dels períodes hàbils de caça del porc senglar també s’estan incrementant les jornades de dedicació a la realització de les batudes i el cost econòmic l’estem assumint exclusivament els caçadors, això sense entrar a valorar el perjudici familiar que comporta. Per aquesta raó, la Representació Territorial de la FCC a Barcelona ha elaborat un estudi del cost econòmic de la caça del porc senglar en la modalitat de batuda que recentment s’ha presentat a l’administració pública competent en matèria de caça i el resultat ha sorprès a tots, fins i tot, als mateixos caçadors. Aquesta modalitat de caça mou una important quantitat de diners que repercuteixen en diferents sectors i dinamitza l’economia amb més de 60 milions anuals. Una despesa que no pot ser assumida només pels caçadors sense l’ajuda de l’administració.    

 

ANIMALISTES/ECOLOGISTES    

 

Els caçadors no estem enfrontats amb ningú, el que sí fem, i ho fem especialment des de la Federació de Caça, és defensar la nostra activitat com un dret per damunt d’una obligació. La caça és una activitat degudament regulada i necessària per equilibrar no tan sols l’abundància del porc senglar, sinó també d’altres espècies que també provoquen danys a l’agricultura i/o accidents de trànsit.  

 

L’enrenou que s’ha generat recentment pel projecte de la vacuna anticonceptiva dels porcs senglars urbans ha vingut motivat per la interpretació demagògica que han fet els grups animalistes per atacar sense fonament l’activitat de la caça. La vacuna no és la solució a l’abundància de població i encara manca per saber si serà eficaç davant de situacions molt concretes i en espais limitats. Els caçadors sempre hem participat en projectes de recerca, en estudis de seguiment de la fauna, en l’elaboració dels censos i, com a exemple, dir que, actualment, col·laborem amb el Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB, on per iniciativa de la Representació Territorial de la FCC a Barcelona, s’està treballant i subvencionant l’estudi en el seguiment de la incidència de la triquina del porc senglar.    

 

QUÈ DEMANEM? I A QUI?    

 

Que s’impliqui tant l’administració de la Generalitat com la local, la que té competències en matèria de caça, com la que gestiona el territori o el sector agrari, o la de carreteres o qualsevol altra, que pugui ser part interessada en un moment donat i pugui aportar solucions a aquest, que és ja un problema social i no només del col·lectiu de caçadors.    

 

Als ciutadans, els demanem que respectin la nostra activitat i principalment que es tingui en compte la senyalització de les zones de batudes, les quals són uns dies determinats i hores en concret i totalment necessàries per raons de seguretat i d’eficàcia. Demanem suport per poder fer pedagogia entre la societat sobre la veritable funció i figura dels caçadors.    

 

Estic convençut que els caçadors estem fent bé la feina que ens correspon. No volem caçar més, però sí que ho volem fer de la millor manera possible, i això només es pot aconseguir amb el respecte envers a la nostre tasca, que no és una altra que la caça.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar