Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA POBLACIÓ DE CÉRVOLS A L´ALT BERGUEDÀ CREIX EN ELS ÚLTIMS ANYS



La població de cérvols a l´Alt Berguedà creix en els últims anys

Un cérvol a l´Alt Berguedà. | ACN

Els Agents Rurals fent recompte de cérvols a l´Alt Berguedà. Foto: ACN

06/10/2016
Comença la temporada de la brama del cérvol i els experts aprofiten per fer-ne recompte

Des de mitjans setembre i fins a mitjans octubre, els cérvols femella experimenten el zel i els mascles competeixen i reclamen les femelles amb els seus brams. És en aquesta època quan un equip d'experts del Parc Natural del Cadí Moixeró i Agents Rurals aprofiten per fer recompte dels exemplars a l'àrea de l'Alt Berguedà. Ho fan dues vegades, una a finals de setembre, i l'altra a principis d'octubre. Un dels membres d'Agents Rurals, Miquel Casas, ha explicat que el primer recompte de la temporada ha estat satisfactori ja que en un dels vint punts d'escolta distribuïts pel territori, a última hora de la tarda, s'han pogut identificar nou exemplars.

En els darrers anys la població d'aquest animal a la zona ha experimentat un lleuger creixement, segons ha explicat el director del Parc Natural del Cadí Moixeró, Jordi Garcia-Petit. Segons ell, poder escoltar aquest espectacle sonor no és difícil, però poder-los observar ja és una altra cosa. Per això, un cop l'any s'organitza una sortida dedicada a la brama del cérvol.

El cérvol és un dels mamífers més grans que es pot trobar a l'Alt Berguedà i, des de fa uns dies, ha començat l'època de zel, emetent els característics bramuls. El director del Parc Natural, ha indicat que és l'època perfecta per fer-ne recompte ja que per unes setmanes la brama permet localitzar uns animals que de per si són molt fugissers. 

En dues ocasions durant la temporada de brama, tècnics del Parc i Agents Rurals, amb la col·laboració dels propietaris privats, organitzen jornades d'escolta per poder fer un seguiment poblacional. En total s'estableixen una vintena de punts des d'on els experts escolten la brama dels cérvols i intenten ubicar els exemplars sobre un planell. Ho fan en silenci, intentant ser sigil·losos, amb paciència i a última hora de la tarda, quan cau el sol, ja que és el punt àlgid d'aquest espectacle sonor. 

Una unitat dels Agents Rurals, en un dels punts propers a la Pobla de Lillet, n'ha identificat nou. L'agent Miquel Casas ha explicat que la brama, semblant al so que pot fer una vaca, serveix als animals per marcar territori, però sobretot per cridar l'atenció de les femelles que, si se senten atretes pels mascles, es deixen muntar.

Ara, en plena brama, els mascles tenen les banyes ben formades i preparades per a lluitar per les femelles. Després, durant els mesos de març i abril, els hi cauen. A partir d’aquella època, és probable trobar banyams si no és que els mateixos cérvols i altres mamífers, especialment rosegadors, se'ls han menjat per la font de calci que representen.

Garcia-Petit ha explicat que en els darrers anys el nombre de cérvols en l'àmbit de l'Alt Berguedà ha anat lleugerament a l'alça. En els últims recomptes se n'ha comptabilitzat una setantena. L'exercici, a banda, també serveix per decidir quin és el nombre de cérvols que els caçadors podran batre durant la temporada de caça. L'estabilització de la població és una prioritat pels experts, ha recordat el director del Parc, ja que en èpoques en què s'ha comptabilitzat una població molt gran de cérvols, la superpoblació ha causat alguns conflictes, no només a nivell de pastures perquè els animals es mengen els conreus dedicats a altres animals, sinó també pels accidents de trànsit que han causat a la zona. 

L'espectacle sonor que representa la brama, durant aquests dies, "és fàcil d'escoltar", ha assenyalat Jordi Garcia-Petit. Mentre hi ha zones al Pirineu Català on s'explota aquesta activitat a nivell turístic, com a la Serra de Boumort, des del Berguedà ho veuen encara com una de les potencialitats del territori. 

Garcia-Petit ha aconsellat a tots aquells que vulguin sortir a gaudir de la brama pel seu compte que siguin respectuosos amb el medi i intentin generar el mínim de molèsties als animals, evitant apropar-se a ells i interferint en el procés natural del zel.

ACN





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar