Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

VITICULTORS DEL BAGES TANQUEN LES VINYES AMB MALLES PER PROTEGIR-LES DELS SENGLARS



Viticultors del Bages tanquen les vinyes amb malles per protegir-les dels senglars

Un porc senglar fotografiat a la finca d’Oller del Mas, on moltes vinyes han patit destrosses. Foto: Oller del Mas

10/09/2016
Els porcs aconsegueixen creuar molts filats elèctrics i es poden cruspir cada nit quilos de raïm

Algunes vinyes del Pla de Bages han hagut de donar per acabada la verema sense haver-la ni començat: els porcs senglars s’han cruspit el raïm de tots els ceps. La sobrepoblació d’aquests animals als boscos ha provocat un increment de les destrosses a les vinyes al llarg dels darrers anys, fins al punt que, aquest estiu, dues finques de Sant Salvador de Guardiola i de Manresa han decidit tancar les seves vinyes amb malles, ja que s’ha demostrat que els filats elèctrics tradicionals ja no serveixen per contenir bandades de 20 o 25 senglars.    

 

És el cas de la finca Urpina, a Sant Salvador, gestionada per Ampans. Aquest estiu, els seus responsables han perimetrat les vinyes amb unes tanques d’un metre d’alçada, de malla rígida. Segons expliquen des d’Urpina, fins ara, les tanques han funcionat bé, perquè el senglar no s’hi ha pogut introduir, cosa que sí que havia succeït els anys anteriors.    

 

El celler Oller del Mas, situat entre Manresa i Salelles, també s’ha vist obligat enguany a dur a terme una mesura similar. En el seu cas, com que té 60 hectàrees de vinyes, ha hagut d’invertir 45.000 euros per construir una tanca de 17 km, tasca que s’està fent aquests dies. «Ja fa molts anys que tenim el problema del senglar, però aquest any és bestial. Hem comptat fins a 150 exemplars a la nostra finca», explica un dels propietaris d’Oller del Mas, Frank Margenat. «Abans veies bandades de sis, vuit o deu senglars. Ara, en canvi, són manades de 25 senglars! És clar, el filat elèctric ja no funciona. Perquè potser al primer porc li fa la descàrrega, però entre uns i altres acaben trencant el filat», diu.     Durant les dues últimes setmanes, afegeix Margenat, els estralls del senglar a les vinyes han estat «increïbles». Segons explica, «s’han arribat a cruspir mil quilos de raïm cada nit, en algun cas, una vinya sencera. Són molts quilos, tenint en compte que la nostra producció estimada en aquesta verema és de 140.000 quilos», afegeix. Margenat quantifica les pèrdues en «uns 25.000 euros». Per això, per evitar més destrosses, «ens hem decidit a perimetrar amb tanques totes les vinyes, feina que anem fent cada dia».    

 

El president de la DO Pla de Bages, Joan Soler, lamenta que des de les administracions no hi ha cap pla efectiu per reduir la sobrepoblació de senglars. «Fa molts anys que tenim aquest problema. Al Bages, si una vinya no està tancada, o si com a mínim no està protegida amb fil elèctric, no s’hi cull. Així de clar», subratlla. Segons afegeix, ni els dobles ni els triples filats elèctrics ja no serveixen. «El fil elèctric cada cop se’l salten més. I fins i tot les tanques no són garantia de res», diu. Soler recorda que fa molt temps que es parla de sortides com l’esterilització química dels porcs o la comercialització de la seva carn (per poder fomentar la caça), «però fins ara no s’ha aplicat cap solució».    

 

Josep Sallent





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar