Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

AL SENGLAR LI AGRADA EL RAÏM



Al senglar li agrada el raïm

Un senglar ronda les vinyes d’Oller del Mas, a la comarca del Bages

09/09/2016
Una finca del Bages instal∙la 17 quilòmetres de tanques per impedir el pas d’uns animals que devoren mil quilos al dia a les seves vinyes

Tom Joad (Henry Fonda) torna casa després de complir condemna a la presó, però la il∙lusió de tornar a veure els seus es transforma en frustració quan veu com els expulsen de les seves terres. Aquesta és una breu sinopsi de la cèlebre pel∙lícula de 1940 El raïm de la ira, de John Ford. La mateixa frustració, barrejada amb un punt de desesperació, és la que ha despertat en Frank Margenat, propietari de l’històric celler Oller del Mas de Manresa, la voracitat mai vista en els senglars que viuen permanentment a la seva propietat, una finca amb una masia medieval fortificada del segle X, una de les més antigues i grans de Catalunya, que comprèn 600 hectàrees.


Frank Margenat, que representa la generació número 36 de la mateixa família que ha mantingut aquesta propietat del Bages els últims 1.052 anys, no havia vist mai res d’igual. Afirma que els últims dies els senglars han menjat cada nit d’una mitjana de 1.000 quilos de raïmen les seves 60 hectàrees de vinya, de les quals espera obtenir 130.000 quilos de raïm aquesta verema. No ha servit de res el pastor elèctric que va instal∙lar (un camp clos que clava una breu descàrrega que provoca dolor i estimula la memòria de l’animal intrús). Finalment ha decidit, just al començament de la verema, començar a tancar totes les seves vinyes, ni més ni menys que 17 quilòmetres. Això suposa una inversió addicional no prevista de 45.000 euros per a un celler que elabora 130.000 ampolles de vi anuals. Des d’Oller del Mas (DO Pla del Bages) també han sol∙licitat un permís especial de cacera fora de temporada per poder combatre la superpoblació de senglars. Han comptat fins a 150 exemplars només a la seva finca.


El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat, Salvador Puig, reconeix que la dels senglars s’ha convertit en una plaga que “afecta l’agricultura de tot el país” i que “va a més”. Apunta que el fet que en la DO Pla del Bages hi hagi relativament poca vinya (550 hectàrees), afegit a la sequera d’aquest any, fa que els danys siguin més grans, ja que “els senglars tenen més set i, com que no troben recursos hídrics, es llancen cada vegada més a les vinyes”.


La directora general de Forests del Departament d’Agricultura, Montserrat Barniol, reconeix que la plaga dels senglars s’ha convertit “en un problema molt greu a Catalunya”. Es calcula que hi podria haver una població d’entre 100.000 i 150.000 exemplars, mentre que la pressió cinegètica només redueix les poblacions en uns 30.000 exemplars a l’any. El creixement de les poblacions ha estat “exponencial” els últims anys, amb fins a dos parts a l’any per femella en edat reproductiva. Montserrat Barniol afirma que des de la Generalitat busquen la “màxima col∙laboració” amb les societats de caçadors, s’amplien els períodes de cacera i en determinades àrees es concedeixen autoritzacions excepcionals de cacera dins dels períodes de veda. Paral∙lelament s’està elaborant un pla interdepartamental per analitzar els danys de la fauna cinegètica (senglars, cabirols, cabres salvatges, conills i tudons) i proposar solucions. El pla podria estar a punt aquesta tardor.


Danys al camp cada vegada més abundants

Tot i que la Generalitat afirma que no disposa de dades concretes sobre les pèrdues que estarien causant els senglars, desde Joves Agricultors Asaja s’afirma que els pagesos de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, el Bages, Osona, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Vallès i el Maresme arrosseguen pèrdues superiors als 300.000 euros anuals per les incursions en els cultius. El responsable de cultius herbacis del sindicat agrari JARC, Lluís Viladrich, afirma que els danys són generalitzats a tots els cultius i a totes les zones, i reclama a la Generalitat “mesures efectives” ja que s’ha demostrat que fins ara les preses “no han funcionat”. Afegeix que “cada vegada hi ha més extensions afectades i més danys”. El responsable de medi natural d’Unió de Pagesos, Ramon Comes, reclama mesures preventives i que no “s’esperi que es produeixin danys”, així com que es declarin emergències cinegètiques més grans, tot i reconèixer col∙laboracions amb els agents rurals o la Federació de Caça. Segons Comes, “els danys estan sent abundants, i van a més”.


Ramon Francàs





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar