Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS

ACORD DE COL·LABORACIÓ ENTRE LA FCC, LA DIRECCIÓN GENERAL DE FOREST I AGENTS RURAL



Acord de col·laboració entre la FCC, la Dirección General de Forest i Agents Rural

05/09/2016
Representants de la Direcció General de Forest, Agents Rurals i la FCC es van reunir a Vic a finals d’agost per establir nous criteris de comunicació i col·laboració conjunta en benefici del bon desenvolupament de l’activitat cinegètica a Catalunya

 

El passat divendres 26 d’agost representants de la Direcció General de Forest, Agents Rurals i la FCC es van reunir a Vic per tal d’establir nous criteris de comunicació i col·laboració conjunta en benefici del correcte desenvolupament de l’activitat cinegètica a Catalunya, a més d’evitar la repetició en la difusió d’informacions tan desafortunades, i que van causar un profund malestar al si del col·lectiu de caçadors catalans, com l’emissió a TV3 d’un polèmic reportatge protagonitzat per Agents Rurals en una actuació nocturna per controlar la població de senglar a Girona.

 

La seu dels serveis territorials del departament d’Agricultura a Vic va estar el marc d’una reunió a tres bandes, a petició de la Federació Catalana de Caça, entre Forest, Agents Rural i la Federació Catalana de Caça per tal d’establir sinergies col·laboratives i evitar en un futur la difusió d’informacions tan desafortunades i perjudicials per a la imatge de la caça a Catalunya com el reportatge emès per TV3 sobre una batuda nocturna per a controlar la població de porcs senglars realitzada per agents rurals a Girona. 

 

En primera instància, des de la FCC es va traslladar als representats de l’administració el malestar del col·lectiu de caçadors pel vídeo difós per la televisió pública catalana en considerar que menyspreava l’esforç de captura dels seus federats i per realitzar-se mitjançant un mètode, com a mínim, molt discutible. En relació amb l’emissió d’aquestes imatges, l’administració va aclarir que el fragment emès a TV3 formava part d’un reportatge més ampli que recollia les diverses tasques desenvolupades pel cos d’Agents Rurals. En aquest sentit, la responsable de l’àrea de comunicació dels Agents Rural va reconèixer que la notícia va ser molt desafortunada i van manifestar la seva contrarietat al respecte alhora que demanaven disculpes per haver ferit la sensibilitat del col·lectiu de caçadors.

 

En relació amb la manera de realitzar les captures mostrades al reportatge van aclarir que aquest mètode d’actuació es feia en casos extraordinaris i sempre amb el vist i plau del titular de l’àrea privada de caça afectada. Malgrat aquest aclariment, el president de la Representació Territorial de Girona, Narcís Sánchez, va constatar que, una vegada vist el reportatge, la percepció generalitzada dels caçadors de la demarcació de Girona era que els mateixos Agents Rurals induïen als pagesos afectats per danys de senglar a demanar el mètode de batuda nocturna. Aquest extrem va ser posat en dubte pel cap dels Agents Rurals, el Sr. Antoni Mur, que es va comprometre a fer més evident el paper del cos d’Agents Rurals com a facilitador de la tasca dels caçadors.

 

Fruit d’aquesta reunió i amb l’objectiu de buscar sinergies beneficioses per a una correcta pràctica de l’activitat cinegètica, tant la Direcció General, la Subdirecció General d’Agents Rurals, la Subdirecció General d’Activitats Cinegètiques com la Federació Catalana de Caça van acordar col·laborar en l’elaboració d’una estratègia comunicativa coordinada per tal de transmetre una imatge conjunta i positiva de l’activitat cinegètica. Tots els presents en aquesta trobada van coincidir en manifestar que la caça és una activitat necessària a l’hora de regular les poblacions d’animals recollides anualment a les odres de vedes. Així mateix, totes les parts van coincidir en manifestar que l’activitat cinegètica moltes vegades no és entesa i acceptada per la població en general i que per tant cal establir una estratègia divulgativa i comunicativa  efectiva i coordinada, que posi en valor el treball realitzat per ambdues parts en benefici d’un correcte control cinegètic i manteniment de les espècies i el medi natural.

 

Un altre exemple del bon ambient de col·laboració sorgit d’aquesta trobada es posa de manifest en la voluntat de la directora general de Forest de reunir-se amb els presidents de les diferents Representacions Territorials de la Federació Catalana de Caça per tal de conèixer de primera mà les diferents problemàtiques i especificitats vinculades amb el món cinegètic de tot el territori català.

 

En el marc d’aquesta reunió, els responsables de l’administració van comunicar als representants de la FCC que continua endavant el projecte d’elaboració de la Llei de Caça de Catalunya i van traslladar la seva voluntat de que la Federació Catalana de Caça tingui un paper rellevant en la seva elaboració, donat que representa al col·lectiu que aglutina a més persones afectades per aquesta llei. Els responsables de Forest també van  anunciar que el Decret de Comercialització de Carn de Caça està pròxim a veure la llum.

 

La delegació de la Federació Catalana de Caça, encapçalada Sergio Sánchez, el seu president, va traslladar a la Directora General la seva esperança de que aquesta voluntat de diàleg entre ambdues parts permeti desencallar molts dels decrets que porten anys en procés d’elaboració, a més d’oferir la col·laboracio i experiència de la FCC en la seva redacció. Per altra banda, els representants de la FCC van transmetre als responsables de l’administració la preocupació i cansament existent per part del col·lectiu de caçadors al tenir que assumir tota la responsabilitat en temes de control poblacional del senglar sense comptar amb un suport clar i decidit per part de l’administració en la realització d’aquesta tasca, que comporta la utilització d’uns significatius recursos logístics, humans  i econòmiques per al col·lectiu de caçadors. Així mateix, Joaquim Zarzoso, president de la Territorial de la FCC a Barcelona, va manifestar la seva preocupació davant qüestions tan sensibles com la proliferació de casos de triquina al senglar i la necessitat d'ampliar la vigilància sanitària activa i passiva de totes les especies cinegètiques.

 

Els representants de la Federació  Catalana de Caça també van transmetre el seu malestar pel pagament de les taxes actuals vinculades amb l'activitat cinegètica i es va convidar als presents a assistir a la presentació d'un estudi elaborat conjuntament amb una sèrie de societats i colles del senglar relacionat amb  els costos que té que suportar una colla de senglar. La presentació d'aquest estudi es farà públic el proper 16 de setembre.

 

La valoració realitzada per part dels representants de la Federació Catalana de Caça va estar francament positiva a l’entendre que l’administració va comprendre el seu malestar per l’actuació dels Agents Rurals, es va disculpar i els hi va assegurar haver posat els mitjans adients per que actuacions com les que es van veure a TV3 no es tornessin a repetir. La impressió que tenim de la Directora General de Forest, la Sra. Barniol, és immillorable, va manifestar Sergio Sánchez “coneix el món de la caça i la importància de la nostra tasca, està disposada a escoltar-nos i vol que formem part dels projectes importants que es duran a terme en un futur immediat com és la futura Llei de Caça. Esperem poder-vos dir en uns mesos que les percepcions s’han traduït en fets. Per part de la junta directiva de la Federació Catalana de Caça no dubteu que estarem al peu del canó per defensar els drets e interessos dels nostres federats”

 

A la reunió, duta a terme el passat 26 d’agost a la seu de la Direcció General de Forest, van assistir Montserrat Barniol i Pere Omedes, directora i subdirector, respectivament, de la Direcció General de Forest, el Subdirector General d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental, Jordi Ruiz, el cap dels Agents Rurals, l’Antoni Mur, i la responsable de comunicació dels Agents Rurals, la Gemma Pujol. La delegació de la Federació Catalana de Caça en aquesta reunió va estar formada Sergio Sánchez, Joaquim Zarzoso i Narcís Sánchez, membres de la junta directiva de la FCC i presidents respectius de les territorials de Barcelona i Girona, a més de Josep Orriols, en representació d’Agrupcat.

 

 

 





Comentaris

Max Canals Buxens diu: 08/09/2016    
A part de tots els acords, els caçadors que tenim que caçar a prop de zones excesivament poblades, una cosa ben facil de conseguir, es el respecte que mereixem en la acció de caça. Quan posem els avisos als camins de que estém efectuant batudes, no hauríen de passar ni motoristes , ni quads, ni ciclistes, ni escursionistes, ni boletaires, ni buscadors de llentisca; en primer loc per seguretat, doncs entran a la zona sense cap mirament ni ´protecció´ de prenda de vestir de color llampant, i no menys important, amb aquestes irrupcions dins la cacera, consegueixen alterar seriosament el resultat de las caceres; els senglars senten sorolls que no toca sentir i el seu comportament es diferent. Moltes vegades no volen sortir, encaren enfrontaments amb gossos y comporta risc greu pels gossos i gosser. En la comunitat vehina (Aragó) a partir del any passat, quan hi ha ells lletreros de avís de batuda, resta prohibit interferir dintre la mateixa i es sancionable. A veure si algú posa fil a la agulla.


Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar