Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS CAÇADORS RECLAMEN COMPENSACIONS PER LES BATUDES D’EMERGÈNCIA DE SENGLARS



Els caçadors reclamen compensacions per les batudes d’emergència de senglars

01/09/2016
El sector ho demana per poder fer front a les despeses que els ocasiona caçar fora de temporada per protegir cultius

La Federació Catalana de Caça (FCC) ha proposat al Departament d’Agricultura la possibilitat que els compensi les mobilitzacions de les colles per les nombroses batudes d’emergència contra el senglar que han de realitzar i l’administració no s’hi ha tancat en banda. L’aplicació del decret d’emergència cinegètica ha acabat obligant els caçadors a allargar la temporada dos mesos perquè han de capturar senglars un mes abans d’obrir-se la veda i un mes després, sobre tot per protegir els conreus. El senglar s’ha convertit en un plaga que afecta molt especialment els agricultors de la província de Girona però que pot acabar reconciliant l’administració, els caçadors, els pagesos i els agents rurals si es troba una fórmula per repartir la càrrega de feina.


Ja hi ha hagut una primera aproximació entre tots els sectors en la reunió que van mantenir el passat divendres i en què el president de la Federació Catalana de Caça de Girona, Narcís Sánchez, va posar sobre la taula la «pressió» que està rebent el col·lectiu cinegètic per fer front al senglar sense que la resta d’afectats s’impliqui a fons. «El que no pot ser és carregar tota la feina als caçadors, igual l’administració ha de subvencionar valles als pagesos i subvencionar-nos a nosaltres també», esmenta.


Sánchez lamenta que la plaga en què s’ha convertit el senglar faci que els pagesos cada vegada «ens obliguen a anar a caçar més i mai no en tenen prou». L’any passat es van capturar 18.000 porcs senglar i això encara és insuficient «però nosaltres arribem on arribem» exposa. «No cal que tota la càrrega recaigui en els caçadors, perqué ens surt car» afegeix.


La Federació Catalana de Caça ha elaborat un estudi econòmic del que suposa caçar fora de veda per poder negociar amb l’administració algun tipus de compensació per a les batudes d’emergència que en breu presentarà en societat. Per exemple, Sánchez indica que l’any passat totes les colles de la província van gastar-se un milió i mig d’euros en despeses veterinàries sobretot a causa de les ferides dels gossos de caça mentre treballaven en camps de cultiu que els pagesos volien protegir del senglar. Indica el president de la territorial gironina de la FCC que és en aquestes zones on més «reben» els animals perqué els senglars no tenen vies de fugida i planten cara, a diferència del que passa a bosc.


Sánchez tampoc passa per alt la «picaresca» que hi ha entre una «part minoritària» de la pagesia que «recuperen camps en zones incultivables i es dedica a cobrar subvencions». «Nosaltres no hem d’anar a salvar aquests camps», indica el president dels caçadors gironins. «El que agafi aquest camp l’ha de vallar i sinó no cull», afegeix.


Agricultura ho estudia

La directora general de Forests, Montse Barniol, reconeix que el problema de la sobrepoblació de senglars és urgent i la tasca dels caçadors fonamental però també cal «buscar el màxim suport pel sector dels pagesos per posar mesures preventives en els seus conreus». Respecte a la compensació per les batudes d’emergència admet que no hi ha una proposta tancada però sí que s’estudiarà amb la intenció que sigui un acord en el qual «tots els actors estiguin a la taula».


Una de les possibles vies per finançar les batudes de senglar i evitar que els exemplars es tractin com a residu animal passa per donar sortida a la seva carn a través de la indústria. «Del que es tracta és de fomentar que les empreses apostin per la carn de caça», apunta la directora general. Aquesta és una opció que ja ha començat a treballar el departament perqué admet que la càrrega de feina, temps i despeses dels caçadors ha anat «in crescendo» amb la proliferació de senglars i és legítima la seva demanda. No obstant això, el departament està en espera que la FCC presenti l’estudi econòmic per tornar-se a reunir.


La Federació de Caça també vol un reconeixement social

«Sí, cacem animals però també fem control poblacional. Els mesos de juny, juliol i agost no caçariem però hi ha problema de sobrepoblació i cal caçar però no podem fer això i a sobre estar mal vistos», lamenta el president de la territorial gironina de la Federació Catalana de Caça, Narcís Sánchez.

La qüestió del reconeixement social és una altra assignatura pendent que tenen els caçadors perqué noten que s’han convertit en una figura incompresa. Per això també han demanat ajuda a l’administració a fi que pugui ajudar-los a mitigar la mala imatge que tenen en determinats sectors.

Sánchez també apunta la necessitat de regular els usos del bosc per evitar enfrontaments amb col·lectius que no entenen la seva tasca. Respecte d’això, indica que els ajuntaments podrien col·laborar tallant el trànsit i deixant fer la batuda fins a les 9 del matí per, després, permetre que la resta d’aficionats a la muntanya puguin practicar esport sense risc ni enfrontaments.

En la reunió de divendres va aprofitar per mostrar el malestar que van ocasionar entre el col·lectiu de caçadors les imatges dels agents rurals fent batudes noctures damunt un tot terreny. «Tot allò és la Bíblia del que no es pot fer, entenem que hi ha actuacions que s’han de fer perqué els senglars ocasionen molts danys però no cal fer-ne propaganda», especifica.


MARTÍ SANTIAGO





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar