Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · BATUDES

ELS AGENTS RURALS PERMETEN 14 AGUAITS PELS DANYS DELS SENGLARSEls agents rurals permeten 14 aguaits pels danys dels senglars

27/08/2016
S’han donat autoritzacions a la Roca, Sant Feliu, Sant Fost, Martorelles i Santa Maria

Els Agents Rurals han autoritzat des de juny fins ara un total de 14 aguaits per caçar senglars. S’han concedit a colles de caçadors per actuar a la Roca (5), Sant Feliu (4), Sant Fost (3), Martorelles (1) i Santa Maria de Martorelles (1).


Els aguaits es poden fer en franja nocturna però també en horari diürn com en el cas de Sant Feliu de Codines.

Des de principi d’any, se n’han concedit una quarantena entre aquests cinc municipis i altres com l’Ametlla, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Vilanova, Sant Antoni, Sant Pere, Sant Quirze, Santa Eulàlia o Tagamanent.

Les autoritzacions per als aguaits es donen en llocs concrets on no es poden fer batudes amb gossos, per exemple, per la proximitat de zones urbanes i sempre es concedeixen després de fer una comprovació sobre el terreny dels danys provocats pel senglar. A més, s’identifica i es limita el nombre de caçadors. També se’ls situa en un punt concret d’on no es poden moure mentre fan l’aguait i se’ls marca cap on poden disparar.

A banda, les colles de caçadors han fet “centenars” de batudes amb gossos. “A gairebé tots els pobles de la comarca n’hi ha alguna. Sobretot de la part de la plana, que és on hi ha agricultura i, per tant, més problemes amb els senglars”, comenta Enric Mayà, cap dels Agents Rurals. Com a l’estiu passat, els caçadors només han de comunicar als rurals que faran la batuda però ja no han de rebre un permís específic. “A la pràctica, representa l’ampliació del període de cacera”, diu Mayà.

Jaume Mompel, president de la Societat de Caçadors La Marta, de Martorelles, Santa Maria i Sant Fost, ha explicat que aquest estiu ja han fet una vintena d’aguaits i han matat vuit porcs. Actuen a requeriment dels pagesos pels danys que en aquesta zona es concentren a les vinyes. “Entren i tiren molt raïm a terra més que no pas el que es mengen. Busquen el raïm perquè els alimenta i, a més, els dóna un suplement d’aigua”, relata Mompel.


PALAUTORDERA I CARDEDEU

El retard en la collita de blat de moro a l’àrea regada del pantà de Vallfornès –es va plantar més tard pels problemes d’aigua– ha fet que encara no s’hagin produït atacs de senglars als camps d’aquesta zona. “Se’n passegen però encara no hi ha les espigues i encara no fan mal”, diu Pere Clos, president dels regants de Vallfornès. On també han tingut menys problemes és a l’àrea de Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera. Ho atribueixen a la captura d’uns 140 senglars durant la temporada passada. “És una bestiesa per un territori petit com el nostre”, diu Josep Auleda, president de la societat de caçadors d’aquesta zona. Els caçadors defensen el seu paper i demanen més suport de les administracions. “Necessitem que s’expliqui la funció que fem i que no sortim a matar senglars per diversió. Ajudem els pagesos o a reduir els accidents de trànsit”, diu Auleda.


Ferran Polo

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar