Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL PROBLEMA DE TENIR VEÏNS INCÍVICS I MASSA TAFANERS



El problema de tenir veïns incívics i massa tafaners

En aquesta casa de la Torre Negra, a Sant Cugat, les cries de senglar campen amb llibertat atretes pel pinso que dóna la propietària a la cabra. FOTO Gemma Miralda

18/07/2016
Els ajuntaments de l’entorn de Collserola i Sant Llorenç del Munt impulsen tota mena de campanyes per controlar la població de senglars

Els últims anys s’ha guanyat el títol a peülla. Especialment a les zones periurbanes dels municipis que envolten els parcs naturals de Collserola i de Sant Llorenç del Munt. És el ciutadà senglar, un animal salvatge que baixa de la muntanya a buscar menjar fàcil dels contenidors a la ciutat i, fins i tot, aliments que alguns els ofereixen, com si fossin animals de companyia. Els experts del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola calculen que n’hi ha uns 1.500 exemplars i alerten que “com més facilitats tenen per aconseguir menjar sense esforç, les femelles tenen més cries i, per tant, l’augment de població de senglars és constant”.


Per això el consorci promou la nova campanya informativa “Atenció als senglars!”, amb què adverteix que a Collserola, “una part d’aquests animals ha perdut la por de les persones. Alguns senglars s’estan tornant cada vegada més exigents i poden arribar a ser agressius. Mai no se’ls ha de donar menjar. De fet, s’han produït alguns incidents en àrees de pícnic com el pantà de Vallvidrera i al voltant del centre d’informació del parc”, afirma la portaveu del consorci. Hi ha un control cinegètic per part de la Generalitat, que autoritza batudes puntuals de caça: el 2013 es van capturar 486 exemplars; el 2014, 330 i el 2015, 622. A més, l’any passat en van morir 28 per atropellament.


L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès també ha impulsat una campanya, “Tinc morro!”, que vol sensibilitzar la ciutadania perquè no els alimenti. Als límits de Collserola es calcula que hi ha uns 300 senglars i que la població no para de créixer. El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, remarca: “Hem d’aconseguir que el senglar trobi aliment només a la zona boscosa. Les bosses d’escombraries s’han de deixar dins dels contenidors”.


Jaume Bartual, que fa 25 anys que viu a la zona de Torre Negra de Sant Cugat, coneix bé la gana voraç dels porcs salvatges. L’any passat li van foradar en diversos punts la tanca de seguretat perimetral d’un clos on té dues cabres i, especialment, a l’estiu, els senglars “entraven a tota hora a buscar menjar”. I continua: “No els hem donat mai res perquè s’acostin. Sabem que són salvatges i els espantem perquè tornin al bosc. Però només sentir que obrim el cadenat, oloren el pinso de les cabres i vénen”. Aquest any ha invertit 3.000 euros en una tanca d’obra i, ara per ara, els senglars no aconsegueixen entrar a la finca. El juliol passat, cada dia se n’hi arribaven a reunir una vintena –cinc o sis adults i moltes cries– al dia. Per Bartual i la seva dona –que es declaren defensors dels animals–, “són una plaga que ha anat creixent els últims cinc anys i, a més de molestos, poden ser perillosos”, adverteixen. Els han foradat el terreny, els han trencat objectes de la finca i, fins i tot, fa dos anys, van atacar el seu pastor alemany i el husky, donant-los un cop a les costelles. “De fet, els gossos van anar a protegir la meva dona de dos senglars grossos”, recorda.


Sant Cugat del Vallès participa en una prova pilot per controlar la fertilitat dels senglars femelles. És un projecte pioner que es farà juntament amb altres municipis i la UAB, amb què s’aplicarà una vacuna immunocontraceptiva per reduir la població. El parc natural de Sant Llorenç del Munt, juntament ambTerrassa, Matadepera i Vacarisses, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i la facultat de Veterinària de la UAB també participen en una prova pilot amb l’aplicació d’una vacuna anticonceptiva.

 

Paloma Arenós



Repel∙lents amb oli de peix

L’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès) treballa en un projecte de tancament perimetral dels contenidors d’escombraries del municipi perquè els senglars del parc del Garraf no puguin bolcar-los. Aquest projecte s’implantarà a tot el municipi a partir de l’any que ve. Mentrestant, des de la regidoria de Medi Ambient s’està aplicant un producte repel∙lent de senglars als contenidors. El repel∙lent és una substància granulada que conté oli de peix, farina de cereals i un agent amarg. Són elements naturals que atreuen els senglars. Després d’ingerirlos, els produeixen un mal gust de boca. D’aquesta manera, “el senglar dedueix que els aliments d’aquell lloc no li agraden i deixa d’anar a buscarlos”, segons l’Ajuntament. Es reconeix, tot i això, que “aquest sistema resulta força lent i requereix paciència per aconseguir que els senglars deixin de buscar menjar als contenidors”.


Ramon Francàs





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar