Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · CAÇA MAJOR

LA POBLACIÓ DE SENGLARS ES DISPARA ALS BOSCOS DEL BAIX VALLÈS



La població de senglars es dispara als boscos del Baix Vallès

23/06/2016
Les serralades Litoral i de Marina registren una densitat de població de 8,5 exemplars per quilòmetre quadrat

Segons un estudi de seguiment de les poblacions de senglars a Catalunya del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat, el nombre de porcs senglars ha crescut notablement sobretot els darrers dos anys a les serralades Litoral –que engloba els boscos de Montornès, Martorelles i Santa Maria de Martorelles– i de Marina, principalment amb terme municipal de Sant Fost i la zona de la Conreria, on, enguany, l’Ajuntament ha avisat els veïns de l’augment de la presència de senglars.


Segons l’estudi, la temporada 2014-2015, a les 12.270 hectàrees de superfície cinegètica (àrea de caça) d’aquestes dues serralades existia una densitat de població que arribava als 8,5 exemplars de senglars per quilòmetre quadrat. Segons l’autora de l’estudi, Carme Rosell, la zona del Baix Vallès no és de les més problemàtiques a Catalunya però segueix la tendència a l’alça que “no s’atura malgrat que s’hi destinen molts recursos”, diu Rosell, qui admet que, de moment, la caça de senglars és l’únic sistema per controlar-ne l’augment. “És una espècie que no té depredadors, ja que el seu depredador natural seria el llop, que a Catalunya està gairebé extingit”, explica Rosell.


De fet, la pressió de caça durant la temporada 2014-2015 a la zona baixvallesana va créixer respecte a l’anterior. Durant el període de caça, concentrat entre setembre de 2014 i febrer de 2015, nou colles de caçadors autoritzats van fer 148 batudes [amb una mitjana de 19 caçadors per sortida] i van caçar fins a 273 senglars, un 5% més que l’any anterior. Dels exemplars capturats, un 60% eren mascles amb un pes mitjà de 61 kg, tot i que algun senglar va superar els 100 kg de pes.


Segons Rosell, l’increment de senglars s’explica per un canvi en els costums d’aquest animal. “El senglar era una espècie de muntanya i està canviant radicalment, perquè s’està acostumant a viure a la plana, on s’alimenta millor i cria més garrins”, indica la biòloga experta en senglars, responsable de l’empresa Minuartia. Aquest desplaçament cap a la plana provoca un increment de conflictes entre els humans i els senglars, que s’endinsen en zones urbanes i periurbanes per buscar aliment, per exemple en contenidors.


Porcs vietnamites, un agreujant


La moda dels porcs vietnamites com a animals de companyia és un altre problema afegit que contribueix a l’augment de la població d’ungulats. Alguns propietaris, quan aquests animals creixen i arriben a pesar entre 30 i 40 quilos, els alliberen al bosc. L’abandonament d’aquests exemplars ha contribuït a l’emparellament amb els senglars, un encreuament que augmenta el nombre de garrins per part, que pot passar de 4 cries de mitjana a 8.


Més accidents


La presència dels senglars, a més, ha incrementat l’accidentalitat a les carreteres, amb un augment del 45% de les topades amb ungulats els últims quatre anys, segons dades de la Generalitat. Davant d’aquesta situació, el govern català ha elaborat un pla per actuar en els 158 punts de les carreteres catalanes amb major concentració d’accidents amb senglars. Entre les mesures hi ha la instal·lació o el reforç de tancaments, senyals fixos i variables i una prova pilot amb distintius que emeten sons, amb una inversió de 2,2 milions d’euros. Dels trams prioritaris on es prendran mesures no n’hi ha cap al Baix Vallès.

 

Laura Ortiz





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar