Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

VETO ALS SENDERISTES A SANTA PAU PERQUÈ NO MOLESTIN LES RAPINYAIRESVeto als senderistes a Santa Pau perquè no molestin les rapinyaires

23/05/2016
El Parc Natural ha fet canviar rutes de caminades i de curses BTT i exigeix que quan es passi per zones properes als hàbitats de les àligues no es faci fressa

Almenys una caminada popular (la de Batet) i una cursa de bicicleta de muntanya (la BTT de Santa Pau) celebrades les darreres setmanes a la Garrotxa han hagut de canviar la ruta que tenien prevista perquè els participants no passessin pel camí de Coll Satrapa, sota les cingleres de la muntanya de Sant Julià del Mont, perquè a la zona hi habiten i nien espècies protegides de rapinyaires, com ara les àligues. I el principal objectiu del Parc Natural és evitar que el trànsit de persones pugui molestar les aus.    

 

La junta veïnal de Batet de la Serra tenia previst, per a la seva XXXII caminada del 15 de maig, fer la ruta des de Batet fins a Sant Julià i després baixar per coll Satrapa en direcció al veïnat de Sant Martí de Santa Pau, però per exigències del Parc van haver de suprimir tot el trajecte per Sant Julià i coll Satrapa. El Parc els va autoritzar el pas des de l’ermita de Sant Abdon i Sant Senén cap al coll de Boixedes advertint-los que aquest any era possible però el pròxim probablement no i posant-los unes condicions perquè no incomodessin les àguiles. “Tal com es desenvolupa la nidificació d’aquestes espècies, enguany es considera possible la inclusió d’aquest tram (de Sant Abdon al veïnat de Sant Martí) però possiblement un altre any no ho serà. Això sí, caldrà que l’organització expliqui abans de començar la marxa que en aquest tram els participants no generin soroll per l’existència de nius de rapinyaires amenaçades amb molt poques parelles al Parc i que estan en declivi i per tant protegides a tot Europa, i caldrà que això es recordi al control 1 situat a Sant Abdon i Senén.” Eren les condicions d’obligat compliment que exposava el director del Parc, Xavier Puig, en l’autorització condicionada que va donar als veïns de Batet, que van haver d’identificar un vehicle tot terreny i el seu conductor, l’únic que podia entrar a la zona per dur l’avituallament per als caminadors.    

 

Els penyals de Sant Julià van ser durant mesos zona de pràctiques dels bombers, que els dimarts sobrevolaven a tocar les cingleres amb l’helicòpter per entrenar-se per als rescats de muntanya. Les penyes de la zona també havien estat escenari per a les activitats d’escalada i fins i tot s’havien instal·lat unes vies a les roques del puig d’en Bardissa però també els van obligar a retirar-les perquè la brillantor del metall no esquivés les rapinyaires. L’any passat, hi va passar la Marxa dels Passabigues de Santa Pau, que aquest any canvia de ruta.    

 

Vaques mortes per les aus

 

Si per una banda la protecció de les rapinyaires en perill d’extinció és rigorosa, l’acció de la fauna salvatge provoca estralls als camps i també al bestiar a la Garrotxa. Almenys dues vaques d’una explotació ramadera de Santa Pau han mort de resultes de l’atac dels corbs, que aprofiten que estan baixes de defenses després del part i se’ls mengen les mamelles. També s’han detectat atacs de voltors a galliners de la zona, a banda dels danys continuats que els senglars provoquen als cultius. Tot i l’augment del nombre de batudes que fan els caçadors i del gran nombre d’exemplars abatuts, la població dels porcs senglars no minva. A les destrosses als cultius que fan els senglars, ara també s’hi afegeixen les dels cabirols, una espècie que va ser reintroduïda el 1997 a la mateixa serra de Sant Julià i que s’ha reproduït molt i entra als camps de conreu.    

 

Tura Soler

SANTA PAU

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar