Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS CAÇADORS COMPTARAN ELS SENGLARS ABATUTS AMB UNA APLICACIÓ PER A MÒBILEls caçadors comptaran els senglars abatuts amb una aplicació per a mòbil

17/05/2016
El sector estrena una eina que permetrà crear un cens i detectar les zones amb més superpoblació

Els caçadors podran portar el compte dels senglars abatuts en una aplicació de mòbil. La Federació Catalana de Caça ha encarregat a una empresa el disseny d´aquest programa informàtic que permetrà elaborar un registre dels animals caçats.

 

L´objectiu és, a llarg termini, fer un cens que permeti saber exactament quines són les regions amb més superpoblació de senglars, i millorar l´eficiència a l´hora d´actuar.

 

Les Federacions de Caça de la demarcació, així com també les de la resta de Catalunya, preveuen començar a fer servir l´App a partir del 25 de maig. Segons explica el president de la Federació de Caça de Girona, Narcís Sánchez, «l´aplicació no només la podrem utilitzar nosaltres sinó també tots aquells caçadors que no estiguin federats. L´objectiu és poder fer un cens fiable».

 

Actualment, els recomptes que els caçadors fan de les batudes són les dades més utilitzades per quantificar la presència del senglar a les comarques gironines. Tanmateix, aquests censos no són precisos al 100%. «Els que fem ara sempre van amb retard. Els elaborem a partir dels animals que registrem després d´abatre´ls però podem tardar fins a un any a fer-los», explica Sánchez. Amb aquesta nova aplicació, el factor temps quedaria resolt: «Esperem poder tenir un recompte més precís i, sobretot, al dia».

 

L´altre punt fort de l´eina és millorar l´eficiència a l´hora de fer plans de xoc. «Amb l´App els caçadors el mateix dia de la batuda ja ens enviaran la informació perquè puguem tenir les dades del dia, perquè a vegades dius: prepararem una mica de pla de xoc per a la comarca del Baix Empordà; i t´adones que allà el senglar s´ha estabilitzat, però en canvi està pujant al Ripollès. Fins ara d´això te n’assabentaves quan acaba la temporada, que és quan rebem les estadístiques», explicava fa dies Sánchez a la Cadena Ser.

 

El president dels caçadors gironins va avançar també que l´aplicació serà «pública, gratuïta i oberta a tothom qui se la vulgui descarregar».

 

En aquest sentit, l´App no només permetrà registrar els senglars abatuts sinó també tots els que es detecten; servirà per a altres espècies cinegètiques com els cabirols, els conills o els tudons, i permetrà millorar la comunicació entre els caçadors d´una mateixa federació i també globalment.

 

Vacunes anticonceptives

 

Científics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) promouran, al costat d´altres institucions, un projecte innovador per intentar controlar la fertilitat dels senglars en zones urbanes o periurbanes posant una nova vacuna als animals. Segons EFE, el projecte, que es durà a terme durant quatre anys a la comarca del Vallès, és una iniciativa de la UAB, la Diputació de Barcelona, i dels ajuntaments de Matadepera, Vacarisses, Terrassa i Sant Cugat.

 

Aquesta iniciativa, pionera a Europa, consisteix, en una primera fase, a inocular als animals una vacuna inmunocontraceptiva, que es començarà a aplicar al setembre, especialment a exemplars joves abans de la seva arribada a la pubertat. Els animals seran capturats, vacunats i marcats per poder seguir-los i analitzar l´efecte de la vacuna en cada exemplar. «Aquesta vacuna evita la producció d´hormones en els animals, reduint així el seu desig sexual», indiquen.    

 

F.BENEJAM

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar