Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · CAÇA MAJOR

EL RÈCORD DE CAPTURES NO EN FRENA L’INCREMENTEl rècord de captures no en frena l’increment

30/04/2016
La temporada passada es van caçar 36.400 animals, 1.690 més que l’anterior. La Garrotxa registra la densitat més alta que mai s’hagi detectat, 19 per km2

Durant la temporada de caça 2014-2015 es van abatre 36.447 senglars a Catalunya. Una xifra rècord que supera en 1.690 captures (el 7% més) les de l’any anterior. Però malgrat l’esforç de les partides de caçadors, i encara que en els últims anys s’ha ampliat el període en què és possible matar aquests animals, la densitat de les poblacions de senglars segueix creixent imparable.    

 

Un increment especialment significatiu en un ampli sector de les comarques de Girona i el nord de la província de Barcelona, que «aconsegueix un nou rècord» a la zona volcànica de la Garrotxa amb una densitat de gairebé 19 individus per quilòmetre quadrat, «la màxima registrada mai» des que es porten a terme els estudis del programa de seguiment de les poblacions de senglars impulsats per la Conselleria d’Agricultura des de la temporada 1998-1999, i que són realitzats pels especialistes del la consultoria ambiental Minuartia.    

 

UN 25% MÉS A LES GUILLERIES  

 

En l’última entrega d’aquests informes s’explica que els increments de població són del 25% a les Guilleries, però també s’han registrat augments molt significatius a Freser-Setcases (20%), Garrotxa i Montnegre i el Corredor (al voltant del 15%), Montseny, Ports de Tortosa i Beseit, Montseny i Alt Empordà (7%). Per contra, el nombre d’animals ha disminuït a les muntanyes de Prades (el 30% menys), Sant Llorenç del Munt i Montsant, mentre que a Collserola es mantenen estables.    

 

Una circumstància que preocupa els investigadors és que la densitat de població estigui augmentant més a les zones en què ja són «molt altes», malgrat que és allà precisament on es porta a terme un nombre de captures més elevat. Aquesta particularitat s’explica perquè en aquests territoris és on els senglars troben les millors condicions d’hàbitat (alta pluviositat, boscos d’alzines, alzines sureres i roures, així com grans superfícies de cultius de regadiu). Aquest excés de densitat comporta l’augment de «conflictes» causats per aquests animals, com accidents de trànsit i danys en els cultius.    

 

A més, l’alt nombre d’individus, la gran massa crítica, fa que hi pugui haver un «agreujament exponencial del problema» si aquest any es dóna «una alta productivitat» de ventrades, segons els autors de l’estudi. Un altre aspecte destacat ha sigut l’augment de captures i les observacions de porcs vietnamites i de senglars encreuats amb porcs domèstics. Uns encreuaments «gens desitjables, perquè contribueixen a augmentar encara més la productivitat de les poblacions i agreugen els conflictes amb l’espècie».    

 

FERRAN COSCULLUELA

BARCELONA

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar