Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ENTREVISTA A JAUME ARGERICH. PRESIDENT DE LA SOCIETAT DE CAÇADORS DE NAVÈS.Entrevista a Jaume Argerich. President de la Societat de Caçadors de Navès.

El president dels caçadors de Navès, Jaume Argerich

11/04/2016
Ocupa el càrrec des del primer dia i aquest any l’entitat ha celebrat els 25 anys d’existència. Creu que el secret del seu bon funcionament és el suport dels propietaris i de les dones dels caçadors

«Això de caçar sempre ha estat una diversió, si ho he de fer per obligació, plego»    

 

Dels 25 anys que fa que és al capdavant de la societat no destaca cap problema important

 

Jaume Argerich (Torrecanuda, Navès, 1944) fa de pagès, està casat i té 3 fills i 6 néts. Va començar a caçar de molt jovenet i quan van decidir organitzar-se amb les dues colles de Navès, la colla del porc i la colla de la guineu, va passar al davant de la Societat de Caçadors, fins avui. El cap de setmana passat, els 160 socis de la societat van celebrar el tradicional dinar de final de temporada i va rebre dues plaques amb el reconeixement dels seus veïns d’una banda i de la Representació Territorial de la Federació Catalana de Caça de l’altra.    

 

És president dels Caçadors de Navès des del primer dia. S’hi veu molts anys més?  

 

Ah no! D’aquí a 4 anys, que hi ha eleccions, jo ja els dic que plego. M’agradaria que sortís gent jove amb ganes de portar-ho i tirar endavant.    

 

Són caçadors de porc fer. Actualment la població d’aquesta espècie ha augmentat molt. A què ho atribueix?  

 

És culpa que els han creuat amb el porc domèstic i això fa que criïn més. Estan degenerant la raça. Això ho veiem amb els porcs que cacem. Els van creuar en alguns llocs, amb porcs negres d’aquells extremenys perquè s’assemblessin més i així tenir més porcs per introduir als vedats i cobrar perquè la gent els vingués a caçar i se’ls va escapar de les mans. I encara sort que no hi han barrejat els porcs vietnamites, que també són una bona pesta.    

 

L’administració autoritza batudes per eliminar-los, oi?  

 

Sí, però crec que amb això han d’anar amb compte. Fins ara, en aquest país, això de caçar era una diversió i ara, si ens fan anar al bosc per obligació, malament. Jo seré el primer de plegar, per obligació no hi vull anar! Han d’anar amb compte. Estan organitzant els forestals i busquen caçadors que els acompanyin per fer batudes tot l’any. Ara es troben que s’acosten a les ciutats i els han de matar...    

 

Amb els cabirols també hi comença a haver problemes?  

 

És clar! En el seu moment al departament de Medi Ambient li va semblar que havia d’introduir cabirols per netejar els boscos. I no els deixaven caçar i també se’ls ha escapat de les mans. Això de voler anar contra la natura no pot ser!    

 

Quin és exactament el mal que fan els porcs fers?  

 

Fan malbé els sembrats. Hi ha zones on els pagesos estan collint el 10% del que collien abans. I pel que fa al cabirol, no estaran gaire a adonar-se que també fa mal, es mengen les espigues quan són tendres i la colza... A més, poden portar malalties que encomanen al bestiar, perquè no tenen control veterinari, no els sanegen...    

 

La gent jove s’incorpora a les societats de caçadors? Hi veu un relleu generacional?  

 

N’anem tenint. És una mica com quan era jove i em vaig quedar a pagès i tothom se n’anava cap a la indústria. Em deien que tot això quedaria abandonat i no ha estat així. La vida dóna tombs. Els jovent, quan són petits i no tenen carnet, encara et vénen a caçar fins que no surten a la nit. Però llavors ve l’època de la discoteca i d’anar de festa i s’acaba la caça. Però n’hi ha molts que, quan tenen 30 o 40 anys, quan ja estan estabilitzats i tenen la canalla grans, es tornen a agafar a caçar. Sempre serà una activitat més aviat de gent gran. De fet, abans quan es tenien 14 anys et podies treure el permís i ara no ho pots fer fins als 16. I anar sol fins als 18. Jo sóc optimista, crec que no s’acabarà!    

 

Fa uns mesos que es debat sobre la necessitat de tenir una delegació de caça de la Catalunya Central, com ho veu?  

 

Veig que quan siguem independents i fem les vegueries estarà molt bé. De moment, com que oficialment depenem de Lleida, crec que ja estem bé.    

 

Esther Espluga

SOLSONA

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar