Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

PERIODES DE CAÇA I VEDES ESPECIALS PER A LA TEMPORADA 2013-2014 A LES TERRES DE L'EBRE



Periodes de caça i vedes especials per a la temporada 2013-2014 a les Terres de l'Ebre

11/10/2013

La temporada 2013-14, en períodes hàbils de caça menor són els següents:

Caça menor en general
Entre el segon diumenge d'octubre (dia 13) i el primer diumenge de febrer (dia 2), ambdós inclosos.
En les reserves nacionals de caça, reserves de caça i zones de caça controlada, el periode hàbil de caça és el que indiquen els diferents plans tècnics de gestió cinegètica anuals.

Previsions singulars per a determinades espècies
Per a la perdiu roja (Alectoris rufa), el període hàbil de caça és el comprès entre el segon diumenge d'octubre (dia 13) i el primer diumenge de gener (dia 5), ambdós inclosos; i per a la perdiu xerra de muntanya (Perdix perdix hispaniensis), és el comprès entre el segon diumenge d'octubre (dia 13) i el quart diumenge de desembre (dia 22), ambdós inclosos. Per a l'ànec griset (Anas strepera) i la fredeluga (Vanellus vanellus), el període hàbil és el comprès entre el segon diumenge d'octubre (dia 13) i el tercer diumenge de gener (dia 19), ambdós inclosos.

Mitja veda
La caça en el període de mitja veda només es pot practicar en els terrenys cinegètics de règim especial que ho tinguen aprovat en el seu pla tècnic de gestió cinegètica.
S'estableixen com a períodes i dies hàbils per a la caça de les espècies guatlla (Coturnix coturnix), tórtora (Streptopelia tortor), tudó (Columba palumbus), colom roquer (Columba livia) incloses les varietats domèstiques i hibrids, garsa (Pica pica), estornell vulgar (Stumus vulgaris), gavina riallera (Chroicocephalus ridibundus), gavià de potes grogues (Larus michahellis) a les Terres de l'Ebre els dies 15,18 i 25 d'agost i dia 1 de setembre. La caça només s'ha de realitzar des de llocs fixos. Resta prohibida la caça de la guatlla.

Dies hàbils per a la caça menor
Durant els períodes hàbils per a la caça menor descrits, en els terrenys cinegètics d'aprofitament comú, l'exercici de la caça resta limitat als dijous, diumenges i festius.
En els terrenys cinegètics de règim especial, els dies hàbils són els que estableix el corresponent pla tècnic de gestió cinegètica excepte per a la perdiu xerra de muntanya (Perdix perdix hispaniensis), que serà exclusivament un dia per setmana i quedarà fixat en el pla esmentat.

Periodes hàbils de caça major a tot el territori de Catalunya
En el territori de Catalunya per a la temporada 2013 -14, els períodes hàbils de caça major són els següents:
Caça del porc senglar (Sus scrofa): Entre el primer diumenge de setembre (dia 1) i el quart diumenge de febrer (dia 23), ambdós inclosos.
Caça la cabra salvatge (Capra pyrenaica subsp. hispanica). En les reserves nacionals de caça i les zones de caça controlada, el període hàbil de caça és el que indiquen els diferents plans tècnics de gestió cinegètica.
En les àrees privades i locals de caça, el període hàbil de caça de la cabra salvatge és entre l'1 de març i el 31 de maig, ambdós inclosos i exclusivament per a mascles, i entre el segon diumenge d'octubre (dia 13) i el 6 de gener, ambdós inclosos i per a ambdós sexes.

Dies hàbils per a la caça major
Durant el període hàbil esmentat en els terrenys cinegètics d'aprofitament comú, per a la caça del porc senglar, els dies hàbils són els dijous, dissabtes, diumenges i festius.

Previsions específiques per a la caça menor i major
El període hàbil de caça de la fotja (Fúlica atra) és entre el segon diumenge d’octubre (dia 13) i el segon diumenge de febrer (dia 9), ambdós inclosos.
El període hàbil de caça de l’ànec griset (Anas strepera) és entre el segon diumenge d’octubre (dia 13) i el primer diumenge de febrer (dia 2), ambdós inclosos.
El període hàbil de caça de l’ànec coll verd (Anas platyrhyncos) i del becadell comú (Gallinago gallinago) és entre el segon diumenge d’octubre (dia 13) i el primer diumenge de març (dia 2), ambdós inclosos.
La planificació i posterior aprofitament cinegètic de la fotja són determinats, a la vista de la població nidificant i hivernant pel director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural a les Terres de l'Ebre a proposta de l'àrea de Medi Natural i amb l'informe previ del Parc Natural del Delta de l'Ebre.
Els tudons en passos tradicionals des de llocs fixos poden caçar-se entre l'1 d'octubre i el 30 de novembre, ambdós inclosos, sense limitació de dies hàbils, als indrets següents: les Forques (terme municipal de l'Ametlla de Mar) dins l'àrea privada de caça T-10.104, Puig Moltó (terme de l'Amedla de Mar), dins l'àrea privada de caça T-10.150, i coll del Camp, coll de les Canals i barranc de les Valls (terme municipal de Paüls), dins l'àrea privada de caça T-10.281.
Excepcionalment per les característiques agronòmiques dels conreus d’olivera, el període hàbil de caça del tord comú (Turdus philomelos), tord ala-roig (Turdus iliacus) i estornell vulgar (Sturnus vulgaris) a les àrees de caça de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre s’allarga des del primer diumenge de febrer (dia 2) fins al tercer diumenge de febrer (dia 16) ambdós inclosos; limitant els dies de caça als dijous, dissabtes i diumenges.

Variació dels períodes i dies hàbils
Els directors dels serveis territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural poden variar les condicions de cacera descrites als apartats anteriors quan siga necessari per raons tècniques de gestió, per afectació local i temporal a determinades espècies de caça i en funció de circumstàncies biològiques, sanitàries, meteorològiques i/o catàstrofes naturals extraordinàries.

Mesures especials de protecció de la fauna salvatge
No és permès caçar, en qualsevol època, les femelles acompanyades de cries i els exemplars menors de dos anys de la cabra salvatge, excepte a les reserves nacionals de caça, zones de caça controlada i àrees de caça autoritzades, quan per raons biològiques siga necessari autoritzar aquesta actuació.
A les àrees de caça no es podran caçar com a mascles no medallables exemplars mascles de cabra salvatge amb una puntuació de les banyes superior als 204 punts. Tampoc es podran caçar com a mascles medallables cabres salvatges de menys de 10 anys.
No és permesa la caça de cabra salvatge en terrenys cinegètics d'aprofitament comú.
En els terrenys cinegètics d’aprofitament comú, el nombre màxim de captures del conjunt de llebre, perdiu roja i becada és de 2 per caçador/a i dia.
No es pot dur a terme l'exercici de caça menor i d'ocells aquàtics per sota dels 1.700 m quan la neu cobrisca totalment el terra.
Tampoc es pot caçar enlloc en dies de neu quan aquesta cobrisca de forma continua el terra, llevat del porc senglar.
Per preservar la fauna salvatge no es pot dur a terme l'exercici de la caça en els passos de fauna d'infraestructures varies.
No és permesa la caça de les espècies estornell vulgar (Sturnus vulgaris), tord comú (Turdus philomelos), tord ala-roig (Turdus iliacus), griva (Turdus viscivaus) i griva cerdana (Turdus pilaris) a les comarques de les Terres de l'Ebre en terrenys cinegètics d'aprofitament comú limítrofs amb la reserva nacional de caça dels Ports.
No es pot dur a terme l'exercici de la caça en els terrenys sotmesos a aprofitamentcinegètic comú que es troben a l'interior dels espais naturals de protecció especial i al de les reserves naturals de fauna salvatge. Excepcionalment, el director dels serveis territorials del DARPAMN pot autoritzar l'aprofitament cinegètic controlat a proposta de l'àrea de Medi Natural, previ informe del director/a tècnic/a de l'espai natural afectat.
No és permesa la caça de la becada (Scolopax rusticola) a l'espera o a l'aguait entre la posta i la sortida del sol. El nombre màxim de captures de becada és de tres exemplars per caçador/a i dia.

Senyalització de les batudes
Durant el desenvolupament de les batudes de caça major, els organitzadors d’aquestes hauran de col·locar als camins i pistes forestals de la zona de batuda senyals visibles per avisar, que seran cartells de xapa metàl·lica iguals que el de la imatge.
S'hauran de col·locar abans de l’inici de la batuda i es retiraran, com a màxim, 12 hores després de finalitzar-la.



Recollida de cartutxos
És obligatòria la recollida de terra dels cartutxos utilitzats en qualsevol modalitat de cacera.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar