Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS CONDUCTORS, RESPONSABLES D´EVITAR ELS ACCIDENTS AMB SENGLARS A COLLSEROLAEls conductors, responsables d´evitar els accidents amb senglars a Collserola

03/04/2016
Un conductor va demandar a la Diputació per reclamar una indemnització per tenir un accident amb un senglar a la carretera de Vallvidrera

El jutjat concenciós-administratiu de Barcelona número 6 va emetre una sentència a finals del 2015 on eximia de tota la responsabilitat a la Diputació de Barcelona en un litigi amb un conductor que va patir un accident a la carretera de Vallvidrera contra un senglar i va reclamar una indemnització a aquesta administració, que és la titular de la via. "La irrupció de l'animal en la via, en aquestes circumstàncies, constitueix un risc que ha de ser assumit en realitzar l'activitat de conducció d'un vehicle", estableix el dictamen de la jutgessa.

 

Els fets es remunten el 16 de juny del 2013, quan un conductor va topar amb un senglar a la carretera de Vallvidrera, direcció a Barcelona. L'accidentat va reclamar una indemnització a la Diputació de Barcelona, que el novembre del 2014 va emetre una resolució on denegava aquesta petició. El conductor, i també la seva companyia d'assegurances, van reclamar llavors als tribunals, demanant una quantitat de 670 euros pels danys en el vehicle.

 

Ara, una jutgessa ha desestimat el recurs del conductor i eximeix de tota responsabilitat a l'administració titular de la via, la Diputació de Barcelona, en aquest accident amb un senglar. 

 

 

De qui és la responsabilitat?La sentència fa referència a la disposició adicional novena de la llei 17/2015, sobre la responsabilitat en accidents de trànsit ocasionats per l'atropellament d'espècies cinegètiques (relacionades amb la caça). "En accidents de trànsit ocasionats per atropellament d'espècies cinegètiques en les vies públiques serà responsable dels danys a persones o béns el conductor del vehicle", exposa la sentència, que afegeix que, en cap cas, se li pot reclamar al conductor el cost de l'animal.

 

La jutge, malgrat això, estableix algunes situacions on el conductor no ha d'assumir la responsabilitat. És el cas que si la topada amb un animal es produeix com a conseqüència directe d'una acció col·lectiva de caça. A més, la sentència afirma que "també podrà ser responsable el titular de la via pública on es produeixi l'accident si és conseqüència de no haver reparat la valla o, en el seu cas, de no disposar d'una senyalització específica d'animals lliures en trams d'alta accidentalitat".

 

En el cas d'aquest accident a la carretera de Vallvidrera, la jutge eximeix l'administració de responsabilitat justificant que l'estat de conservació de la carretera "no consta que sigui deficient" i considera que "tot i no disposar de tancament perimetral, sí que hi ha senyalització en relació a l'existència d'animals perillosos a la carretera". A més, es posa de manifesta que "no consta l'existència d'àrees privades de caça a prop del lloc dels fets". 

 

No obstant, la sentència deixa també clar que el conductor no va incomplir en cap cas les normes de circulació.Població desmesurada


La sentència, però, exposa que "una qüestió diferent és que, com senyala la demanda, la causa dels danys s'imputin a l'existència d'una població cinegètica descontrolada". En aquest cas, la jutge afirma que aquest fet "no es pot atribuir a la titular de la carretera, la Diputació de Barcelona", sinó "a la Generalitat de Catalunya, que és qui ostenta la competència en matèria de regulació i ordenació".

 

A més, la sentència admet que la documentació aportada per demandants "consta un augment de la població de senglars a la zona de Collserola". Tot i això, repeteix que aquest fet no se li pot atribuir a la Diputació de Barcelona, tal com reclamava el conductor accidentat. 

 

Per tant, en aquest cas, la sentència obriria la porta a possibles reclamacions a la Generalitat en casos com aquest.Precedents


El 2014, el Parc Natural de Collserola va ser condemnat a indemnitzar amb 1.030 euros a un motorista que va tenir un accident contra un senglar el maig del 2011 a Barcelona.  La sentència apuntava que és responsabilitat del Consorci de Collserola la prevenció, control i manteniment per evitar la presència de senglars a la zona on ho va haver l'accident (ciutat de Barcelona). A més, exculpava l'Ajuntament barceloní de cap responsabilitat.

 

En paral·lel, subratllava que els usuaris de la via publica "no han de suportar danys causats per animals, quan s'ha omès el deure de control de la població i la seva extensió cap a la ciutat". En aquell moment, es va pensar que podria ser una sentència que creés precedent en aquest tipus de litigis.

 

La diferència amb el cas actual és que l'accident es va produir en trama urbana, i no dins del Parc Natural de Collserola. El Parc Natural de Collserola


Per la seva banda, el Parc Natural de Collserola ha emès un comunicat on destaca aquesta sentència "innovadora" que "determina que els gestors d’un espai natural no tenen cap responsabilitat en els accidents causats pels animals".

 

"Aquesta sentència posa més en evidència que quan es condueix un vehicle per un espai natural, o zones properes, s’ha d’anar amb molta cura per evitar col·lisions, sobretot a les primeres hores i últimes del dia", apunten des del Parc.

 

Bernat Bella

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar