Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · CAÇA MAJOR

ALT URGELL, SOBIRÀ I JUSSÀ, PIONERS A LLEIDA EN LA VENDA DE CARN DE LES PRESES DE CAÇA



Alt Urgell, Sobirà i Jussà, pioners a Lleida en la venda de carn de les preses de caça

19/03/2016
El consell de l’Alt Urgell acorda amb dos empreses la recollida d’animals per distribuir-los a escorxadors especialitzats. Caçadors i administració han buscat alternatives a causa de l’excés de fauna

El consell comarcal de l’Alt Urgell promou la gestió i comercialització de les peces abatudes per totes les colles de caçadors de la comarca, així com de les del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. El cada vegada més evident increment de població de senglars, i al seu torn, dels exemplars abatuts, s’està convertint en un problema per a les societats de caçadors, que han arribat al punt de no saber què fer amb les preses. Antigament les comercialitzaven directament pels restaurants, una pràctica cada cop menys habitual. L’opció de repartir-se els animals entre els caçadors també ha deixat de ser factible, perquè ja no són capaços d’assumir la gran quantitat de caça. És en aquest sentit que el consell de l’Alt Urgell ha reunit les diferents entitats, més de cinquanta entre les tres comarques, per facilitar la gestió d’aquests animals.    

 

El vicepresident del consell i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Francesc Viaplana (ERC), va explicar que l’acord entre les tres comarques fa possible que dos empreses, d’Osca (Pirenaica de Carnes de Caza y Gestión) i de Sòria, recullin setmanalment (des del novembre passat) els animals: bàsicament senglars (900), a més de cérvols (40), cabirols (15) i daines (50). Les dos firmes funcionen com a centres de recollida, que posteriorment distribueixen els exemplars per escorxadors especialitzats en espècies cinegètiques, i una part de la carn acaba sent exportada a Europa. Aquesta és una manera, va explicar Viaplana, d’aconseguir que les preses no acabin sent abandonades al bosc, una pràctica habitual i que sanitàriament i èticament és “incorrecta”, apunta.    

 

A més, va remarcar, la caça és un recurs del territori que hem d’aprofitar, i així en potenciem una bona gestió i evitem els danys a l’agricultura.    

 

C. SANS    

 

Beneficis de 0,80 a 1,35 euros per cada quilo d’animal  

 

Les dos firmes que es fan càrrec de les peces caçades a l’Alt Urgell i els dos Pallars només recullen l’animal sense les vísceres, de manera que els caçadors s’han d’ocupar de retirar-les.    

 

Per aquesta raó, el col·lectiu s’està formant amb cursos de manipulació de carn de caça. L’empresa paga 0,80 cèntims per cada quilo de senglar, 1,50 pel quilo de cabirol i 1,35 per cada quilo de cérvol i daina.    

 

Els beneficis que recullen les colles els utilitzen per pagar les assegurances, per al menjar dels animals o algunes fins i tot per reparar pistes forestals propietat de les societats.    

 

Eleccions    

 

Per la seua banda, la Federació de Caça de Lleida celebra avui eleccions a la presidència, a la qual es presenten dos aspirants: l’actual president i aspirant a la reelecció, Jaume Teixidó, i el president de la Societat de Caçadors d’Alpicat, Sebastià Roure.    

 

LES CLAUS    

 

Objectius.  

S’evita que les preses siguin abandonades al bosc, s’aconsegueix valorar la caça com “un recurs del territori” i es disminueixen els danys per fauna salvatge a l’agricultura.  

 

Més de mil animals gestionats.  

Les dos firmes col·laboradores, una d’Osca i una altra de Sòria, ja han gestionat la carn de més de 1.000 animals, la majoria senglars.  

 

Compensacions.  

Els caçadors reben una quantitat de diners per cada quilo de carn que cedeixen als centres de recollida, i destinen els beneficis a assegurances i altres despeses pròpies.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar