Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

UNIÓ DE PAGESOS EXIGEIX REDUIR LA POBLACIÓ DE VOLTORS AL PROVAR QUE ATAQUEN BESTIAR VIU



Unió de Pagesos exigeix reduir la població de voltors al provar que ataquen bestiar viu

UP Fotogrames d’un vídeo que mostra l’atac d’una bandada de voltors a una vaca viva el 2015 al Solsonès.

UP Fotogrames d’un vídeo que mostra l’atac d’una bandada de voltors a una vaca viva el 2015 al Solsonès.

17/03/2016
Reclamen també paralitzar la reintroducció d’un nou ós al Pallars Sobirà al maig. Proposen una nova llei de caça per determinar la responsabilitat per danys de fauna a agricultura i ramaderia

Paralitzar la reintroducció del nou ós que la Generalitat preveu alliberar al maig al Pallars Sobirà i reduir colònies de voltors allà on són més nombrosos per evitar atacs a bestiar viu. Aquestes són dos de les reivindicacions del sindicat Unió de Pagesos (UP), que va reclamar ahir al Govern un canvi “urgent” en les seues polítiques de gestió de la fauna salvatge per evitar danys a l’agricultura i la ramaderia.    

 

El secretari d’organització d’UP, Josep Carles Vicente, va reiterar que la gran majoria de les predacions d’óssos i voltors a ramats no reben indemnització, encara que va puntualitzar que “les compensacions no són una solució”. “El que no volem és patir atacs”, va subratllar.    

 

Per al sindicat, és necessari paralitzar la reintroducció d’espècies, inclòs l’ós, “fins que hi hagi una correcta gestió de la fauna actual”, compatible amb l’agricultura i la ramaderia.    

 

Així doncs, segons apunten, han de fer-se censos periòdics com a primer pas per mantenir les poblacions “en nivells adequats a la capacitat del medi per allotjar-les”. En el cas d’una au protegida com el voltor, van apuntar a espantar-los o traslladar-los allà on siguin massa nombrosos. Quant a espècies aptes per a la caça, demanen agilitzar tràmits i destinar més recursos per millorar la gestió cinegètica.    

 

En aquest sentit, el sindicat va reclamar una llei catalana de caça, que delimiti la responsabilitat de l’administració i dels titulars de vedats privats quan senglars, conills, cérvols, muflons i guineus ocasionin danys a cultius i pastures.    

 

Així mateix, plantegen unificar i agilitzar la concessió de permisos especials per caçar fora de temporada allà on hi hagi perjudicis a l’activitat agrària i desbloquejar el projecte per habilitar grups d’agents rurals i caçadors voluntaris per abatre conills i senglars on s’hagin convertit en una plaga (vegeu el desglossament).    

 

“Molts ja ni denunciem els atacs, sabem que no ens indemnitzaran”

 

Joan Marquès, ramader d’Odèn, ha perdut aquest mes dos vaques la mort de les quals atribueix a atacs de voltors. Una cosa indemnitzable, segons la normativa, però només una petita part de les denúncies se salden amb compensacions. En la majoria, la Generalitat resol que no hi ha proves d’una predació a un animal viu. “Molts ja ni denunciem, sabem que no pagaran”, diu Marquès, que es planteja tancar la seua explotació. El coordinador d’UP al Solsonès, Ramon Sala, va registrar en vídeo el 2015 l’atac de voltors a una de les seues vaques a Olius mentre es recuperava d’un part.    

 

Desbloquejar els voluntaris per combatre plagues de conills al pla  

 

Unió de Pagesos demana a la Generalitat que desbloquegi el projecte per organitzar grups d’agents rurals i caçadors voluntaris per combatre plagues de conills i senglars allà on ocasionen danys en l’agricultura a les comarques del pla. Aquesta iniciativa, impulsada pel sindicat agrari, la federació de caça i el cos de la Generalitat, es planteja des de fa més d’un any però encara no s’ha materialitzat.    

 

UP demana fer-ho per a la pròxima primavera, quan preveuen un repunt de les pèrdues per als agricultors per l’acció de la fauna salvatge, i s’ofereixen com a guies per als grups de caçadors.    

 

LES CLAUS

 

Difícil coexistència amb l’ós  

Representants del sindicat consideren gairebé impossible la coexistència entre l’ós i la ramaderia de muntanya, malgrat els esforços per agrupar ramats, millorar la vigilància i dotar d’aliment els plantígrads amb la plantació de fruiters com preveu el programa PyrosLife que lidera la Generalitat.    

 

Creus de muflons i ovelles  

Ramaders del Pirineu denuncien que un creixent nombre de muflons prenyen les seues ovelles, la qual cosa dóna com a resultat ruminants híbrids de què no poden obtenir profit.    

 

Recel davant del linx boreal  

UP va expressar el seu recel davant de la proposta del ministeri d’Agricultura, encara sense data, d’alliberar linxs boreals a Aran, esterilitzats i dotats amb GPS, en el marc d’un assaig per controlar la proliferació de petits depredadors com la guineu (vegeu SEGRE d’ahir).    

 

R. RAMÍREZ / A. BATLLE





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar