Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · CAÇA MAJOR

ELS ACCIDENTS PROVOCATS PER ANIMALS PUGEN UN 23,5% EN NOMÉS TRES ANYSEls accidents provocats per animals pugen un 23,5% en només tres anys

MOSSOS D’ESQUADRA

13/03/2016
Els senglars són els principals causants dels sinistres viaris. La temporada 2013-2014 se’n van caçar 11.741

Cada dia hi ha més d’un accident de trànsit provocat per la irrupció d’un animal a la xarxa viària interurbana de Girona. Durant l’any 2015 van registrar-se 572 sinistres viaris d’aquesta tipologia. La xifra ha anat augmentant any rere any, sobretot per la sobrepoblació de senglars, que són els principals causants d’aquests tipus d’accidents, que s’han incrementat en un 23,5% en només tres anys.    

 

Les xifres del Servei Català de Trànsit (SCT) parlen per si soles. Durant el 2013 hi van haver 463 accidents; l’any següent, 470; i l’any passat se’n van registrar 572. L’estadística de Trànsit també revela que la majoria dels ferits que hi ha són lleus i només dos d’ells, el 2015, van ser greus. La majoria d’aquest tipus de sinistres viaris –prop del 90%– són per la presència de senglars, mentre que l’altre animal més atropellat sol ser el gos. També hi ha xocs per cabirols.    

 

Forts danys materials  

 

Cal dir, però, que solen ser accidents que bàsicament només provoquen forts danys materials, tot i que també han causat algun accident greu i fins i tot mortal. Un exemple és el primer accident de l’any 2015, que es va produir a Pals el 2 de gener i on va morir l’acompanyant d’un motorista. Aquell dia, a la C-31 va haver-hi un sinistre d’un turisme que va atropellar un senglar i l’animal va quedar al voral. El ciclomotor, que anava pel voral, va xocar amb el senglar i els dos ocupants van sortir projectats.    

 

El 16 de juny del 2014 també es va produir un altre accident mortal que va tenir un senglar implicat, en aquest cas amb un atropellament de matinada. L’animal va quedar al tercer carril i un turisme que circulava pel carril esquerre va fer una maniobra evasiva. Com a conseqüència, el cotxe va bolcar i va morir un dels passatgers.    

 

Des de fa un any, ha canviat la qüestió de la responsabilitat si es té un accident amb un animal de caça. Un canvi en la Llei de Seguretat Viària ha provocat que el responsable sigui el conductor. Abans, en canvi, la llei deia que hi havia tres responsables. Només hi ha dues circumstàncies que poden provocar que el conductor no sigui responsable: en primer lloc, que s’estigui fent una acció de cacera el mateix dia o dotze hores abans de produir-se el fet. Llavors, en seria responsable el titular de l’aprofitament cinegètic.    

 

L’altre cas que exi meix de responsabilitat al conductor és quan el titular de la via no té ben posada la senyalització o el tancament de la carretera. Llavors, la policia determina qui és el responsable.    

 

El senglar és el responsable de la majoria d’accidents provocats per irrupció d’animals a la calçada. Uns sinistres que es concentren sobretot a la tardor i hivern, sobretot de nit. Una de les vies que concentra més accidents és la C-66, tant al Baix Empordà com al Pla de l’Estany. Són zones on hi ha un gran nombre de sinistres viaris, i és que la presència de senglars va augmentant any rere any.    

 

Mobilització al Baix Empordà    

 

Al Baix Empordà, per exemple, l’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura promou una recollida de signatures entre els pagesos de la comarca per demanar a la Generalitat que intervingui davant de la proliferació de la població de senglars. L’objectiu és tenir controlada aquesta espècie, ja que actualment no ho està i causa importants danys, tant en el sector agrícola com a les carreteres, on provoca accidents de trànsit.    

 

Durant el 2014

Danys que causen els animals de caça a la província de Girona

 

La població de senglars que habita a les comarques gironines no ha deixat de créixer en els darrers temps. Sense anar més lluny, durant la temporada 2013-2014 es van caçar 11.741 senglars arreu de la demarcació. Les dades estadístiques d’Agricultura durant aquest període mostren que els expedients tramitats per danys causats per espècies cinegètiques també van en consonància amb aquesta sobrepoblació. A la demarcació de Girona, durant l’any 2014 –de gener fins a principis de desembre–es van tramitar 187 expedients per danys causats per senglars, ja sigui en camps d’agricultors, per accidents de trànsit o conflictes d’altres tipus. També és destacable el nombre de batudes de 2014, perquè Girona és la zona de Catalunya on més se n’han fet, amb un total de 1.137. Entre juliol i la primera setmana de setembre a tot Catalunya se’n van comunicar fins a 2.510 al departament d’Agricultura i són comunicacions que fan els mateixos titulars de les àrees privades de caça de la previsió de batudes. A l’agost és quan se’n van fer més, amb un total de 582. Una mostra que la presència d’aquest porc és cada cop més forta i a tocar l’àrea urbana és que avui es fa una batuda extraordinària de senglars a la zona de Germans Sàbat i Sarrià de Ter.    

 

LA XIFRA

 

572 ACCIDENTS

Causats per animals l’any 2015

El 2015 s’ha viscut un repunt dels accidents causats per la irrupció d’animals a la calçada. En total, hi ha hagut més de 100 sinistres viaris d’aquest tipus en comparació amb l’any anterior.  

 

11.741 SENGLARS

Caçats a Girona l’any 2013-2014

La població de senglars de les comarques gironines no ha deixat de créixer en els darrers temps. Durant la temporada 2013-2014 se’n van caçar 11.741.  

 

2 DE GENER DE 2015

Accident mortal a Pals

Un accident a la carretera C-31 al seu pas pel municipi de Pals, que va tenir lloc durant el dia, va deixar un senglar al voral. Hores més tard, hi va passar una moto i un dels ocupants va morir.  

 

E.B.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar