Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL GOVERN BUSCA EL SUPORT DELS ALCALDES PER A L’ÓS BRU



El govern busca el suport dels alcaldes per a l’ós bru

06/03/2016
La Generalitat ofereix fomentar el turisme als pobles del Pallars a canvi de reintroduir-hi el plantígrad. Creen tres itineraris turístics sobre l’ós a l’Alt Àneu, la vall de Cardós i la vall Ferrera

El govern de la Generalitat busca el suport del territori per tirar endavant el programa de reintroducció de l’ós bru Piroslife, concedit per la Unió Europea, que preveu introduir un altre exemplar i ajuts econòmics per a la gestió del territori que l’acull. La reintroducció del plantígrad, impulsada fins ara per l’Estat francès amb diversos alliberaments procedents d’Eslovènia des del 1996, va causar malestar, preocupació i protestes en algunes zones afectades. El moment més crític es va produir per la topada entre un ós i un caçador que es trobava en una partida de cacera a la Val d’Aran. L’home va resultar ferit lleument quan l’animal, encerclat, va fugir. Com a resultat de l’incident hi va haver manifestacions de protestes a la Val d’Aran i alguns alcaldes van reclamar la fi de la reintroducció de l’ós, animal desaparegut del Pirineu a mitjan segle XX.

 


El malestar es va reconduir i, avui, la reintroducció no és discutida, almenys en públic, per les autoritats locals del Pirineu. Però la Generalitat intenta no fer cap pas en fals i abans de reintroduir-hi el nou exemplar previst en el programa de finançament europeu Piroslife, intenta aconseguir el màxim de consens possible.

 


Dimecres passat va ser el torn dels alcaldes del Pallars Sobirà. El director de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Ferran Miralles, es va reunir a la seu del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a Llavorsí, amb representants de les diferents administracions de la comarca. Durant la trobada, els va informar de la situació i evolució del projecte de consolidació de l’ós bru al Pirineu, i de les actuacions de comunicació, formació i informació que volen dur a terme.

 


Seguiment de prop

 


Com a resultat de la reunió, es va acordar constituir una comissió permanent per seguir de prop el projecte, i crear un protocol perquè el territori estigui sempre informat de totes les accions que s’emprendran. Entre altres actuacions, es crearà un butlletí sobre els avenços i curiositats que es vagin produint. La majoria d’informació es podrà trobar al web, i la resta d’eines seran complementàries i serviran per donar més veu als actors que hi participen. Quant a les xarxes socials, es treballarà a través del compte de Twitter @PirosLife, a través d’una pàgina del Facebook així com d’un blog, que convidarà els interessats a expressar la seva opinió, de manera que s’hi oferirà diàleg. De manera paral·lela, s’editaran materials d’informació que aniran destinats a diferents públics. En l’àmbit educatiu i divulgatiu, es faran tallers i accions de formació per a ramaders, apicultors i caçadors, entenent la promoció de l’ós com un element dinamitzador de les zones rurals. Ja s’han programat cursos teòrics i pràctics per a professionals en actiu i per a estudiants de les Escoles de Capacitació Agrària i de l’Escola de Pastors de Catalunya. També s’ha proposat un simposi per a l’intercanvi d’experiències en sistemes de prevenció de danys.


Fomentar el turisme


Entre altres mesures, també promouran l’ecoturisme vinculat a l’ós bru, amb formació per a agents turístics i guies locals, i s’elaboraran guies de tres rutes guiades sobre el plantígrad: a l’Alt Àneu, a la vall de Cardós i la vall Ferrera. Es faran xerrades informatives en diverses poblacions i es crearà una xarxa de voluntaris, prioritàriament locals, perquè col·laborin en la conservació de l’ós bru. En la trobada, s’ha plantejat l’oportunitat de crear una marca de qualitat relacionada amb l’ós bru. La marca es nodriria del reclam que representa l’animal per a bona part de la població, especialment la forana, i serviria per identificar els productes provinents del territori on hi ha l’ós.

 

David Marín





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar