Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

CADA DIA HI HA 6 ACCIDENTS DE TRÀNSIT PROVOCATS PER ANIMALSCada dia hi ha 6 accidents de trànsit provocats per animals

01/03/2016
El nombre de sinistres ha crescut un 27% en tres anys segons dades de Trànsit, la majoria per la irrupció de senglars

"El nombre de vehicles que anem a buscar en algunes carreteres pel xoc amb senglars, sobretot entre Santa Coloma de Farners i Anglès, és bestial", diu Jordi Puig, un dels propietaris d'una empresa de grues de Llagostera (Gironès). Durant aquest hivern, algunes setmanes han arribat a recollir un o dos cotxes. Puig certifica en pròpia pell les dades recollides pels Mossos a peu de carretera. L'estadística del Servei Català de Trànsit revela que durant el 2015 hi va haver 6 xocs cada dia per la irrupció d'animals a la via.


En total, van comptabilitzar 2.356 sinistres l'any passat, 1.873 el 2014 i 1.855 l'any 2013. Els ferits greus també es van multiplicar passant de 6 a 17 i els ferits lleus han augmentat de 124 a 176 entre el 2013 i el 2015.


La majoria de xocs els provoquen senglars però també cabirols, daines i gossos abandonats. Prevenir aquests sinistres és complicat perquè els animals surten de cop del voral i deixen al conductor poc marge de reacció i maniobra. "Molts dels serveis que fem, no saben ni què als ha passat. Fins que veig que tenen el morro del cotxe aixafat amb restes de fang, sang i pèl de senglar. De vegades, els animals queden malferits i van a morir més avall en un voral de la carretera. De vegades aixafen famílies senceres perquè travessen la mare i 4 o 5 porquets tot darrera", explica un dels responsables de grues Joan Puig i fills.


Els Mossos estan amoïnats per aquest increment d'accidents provocats per animals. El cap de l'Àrea Regional de Trànsit de Ponent, Jordi Batista és conscient que "no es poden posar portes al camp perquè a més en algunes autovies que hi ha tanques, els animals també hi entren". Admet que no hi ha una solució clara més enllà de fer cas als senyals de perill i de demanar precaució als conductors. "Cal estar alerta els senglars o els cabirols fan irrupcions sobtades a la via, travessen de forma ràpida i evitar l'accident en molts casos és complicat. A més solen transitar de nit i més difícil veure'ls", afegeix Batista.

 

Fins fa dos anys, els vedats de caça havien d'assumir el cost de tots els accidents. Però ara és responsabilitat del conductor. "Molts queden ben fotuts quan ho saben", explica Puig. Algunes asseguradores han començat a oferir la cobertura d'aquests sinistres entre les seves clàusules.

 

Els caçadors s'han de fer càrrec del cost del sinistre si els porcs envaeixen la carretera fugint d'una batuda i fins a 12 hores després. I els titulars de la via, quan un jutge considera que no han posat les mesures necessàries per evitar que entrin a la via, com en autovies o autopistes, on hi ha tanques. "Ens han arribat peticions judicials perquè els informem de com ha anat el sinistre perquè el conductor deu reclamar el cost de la reparació", explica el cap de Trànsit de Mossos a Ponent. En aquesta zona, els sinistres amb animals representen ja el 20% de tots els accidents que hi ha.

 

LA DENSITAT MÉS ALTA DE SENGLARS EN 25 ANYS

 

Anna Punsí

 

Els registres que la Generalitat elabora des de la temporada 1998-1999 revelen que el nombre de senglars s'ha disparat molt en algunes zones, arribant fins i tot a xifres rècord. És el cas de la Garrotxa han detectat  19 senglars per quilòmetre quadrat. Els caçadors han augmentat les batudes excepcionals. Però tot i així reconeixen que la densitat de senglar és espectacular.

 

Paco Piera és el president dels caçadors a Catalunya. Descriu com els animals tenen les condicions òptimes per procrear: "Viuen en una mena d'SPA al costat dels camps de blat de moro, on troben menjar abundant, beure, ombra i tranquil·litat. En aquestes condicions fan l'amor més sovint i per tant tenen més porquets", explica amb ironia. A l’Alt Empordà, Guilleries, Montseny i Montnegre i el Corredor les densitats es situen entre els 10 i els 14 senglars/km2.

 

En general la densitat augmenta als espais del nord-est de Catalunya, amb increments que van des del 25% enregistrat a Guilleries al 5% de l’Alt Empordà. També als Ports de Tortosa i Beseit s’observa un augment de densitat, del 7%. Per contra, la densitat disminueix a les comarques de Tarragona i sud de la Catalunya Central, amb reduccions que van del 7% de Sant Llorenç al 32% de les Muntanyes de Prades. A Garraf-Olèrdola i la ZCC de Collserola les densitats es mantenen estables.

 

"L’alt nombre de senglars comporta que hi pugui haver un agreujament exponencial del problema, si aquest any hi ha una alta productivitat. Per això es fa necessari reduir la població als espais en què hi un clar excés de població", conclou l'informe del departament de Medi Ambient elaborat per l'empresa Minuartia.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar