Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

AGENTS RURALS DE LLEIDA ENSINISTREN GOSSOS CONTRA ELS ENVERINADORSAgents rurals de Lleida ensinistren gossos contra els enverinadors

20/02/2016
Dos exemplars que van entrenar a títol personal els ajuden a trobar esquers enverinats. Esperen que sigui el primer pas per crear una patrulla canina

Tub i Fuyu són dos gossos mestissos, rescatats del carrer i ensinistrats per ajudar els agents rurals a combatre els verins al medi natural. Detecten cadàvers i esquers de carn amb substàncies tòxiques disposats per matar animals de forma indiscriminada, una pràctica delictiva que pot suposar un perill per a espècies protegides i fins i tot per a les persones. Dos agents lleidatans han dedicat més de tres anys a entrenar-los a títol personal, i esperen que sigui el primer pas per dotar el cos d’una patrulla canina contra els enverinadors, com les que ja funcionen a Andalusia, Aragó i Castella-la Manxa.    

 

Pere i Albert són els agents que van decidir posar en marxa, per iniciativa pròpia, l’entrenament de gossos per detectar substàncies tòxiques al medi natural, una de les mesures previstes al pla d’acció contra els verins que la Generalitat va aprovar el 2014. “El cos ens ha donat facilitats”, va explicar Pere, amo dels dos animals que va ensinistrar amb la col·laboració d’Albert. “Ens han facilitat acudir a trobades d’entrenadors, per exemple”, afegeix.    

 

Abans d’entrenar els gossos, van haver d’aprendre ells mateixos com es feia, amb l’exemple i el consell de membres de les patrulles canines d’altres comunitats. Tub i Fuyu van començar a acompanyar-los a les seues sortides el 2014 i, des d’aleshores, els gossos han trobat una dotzena d’esquers impregnats de substàncies d’alta toxicitat i els cadàvers d’una vintena d’exemplars morts per verins, tant d’espècies protegides com a domèstiques.    

 

Faciliten d’aquesta manera la tasca dels agents de Lleida, que s’enorgulleixen d’haver aconseguit almenys dotze de les 60 condemnes per aquest delicte durant l’última dècada a Espanya.    

 

L’aparició ocasional d’aquests esquers enverinats acostuma a repuntar en aquestes dates, després d’acabar la temporada de caça menor. Tanmateix, aquesta pràctica prohibida era freqüent anys enrere com a mitjà per eliminar depredadors als vedats. Fonts del cos van apuntar, no obstant, que la presència de verins en zones de caça ha descendit de forma progressiva, però sí que han augmentat al voltant d’urbanitzacions i dirigides a matar animals domèstics.    

 

R.Ramírez

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar