Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS

UNA ÀLIGA CUABARRADA S’ELECTROCUTA A LES RODALIES DEL PARC NATURAL DE MONTSANTUna àliga cuabarrada s’electrocuta a les rodalies del Parc Natural de Montsant

05/02/2016
Els gestors de l’espai protegit feia vuit anys que desenvolupaven treballs de gestió innovadors i exitosos per a la conservació d’aquest exemplar i la seva parella

Des de l’any 2010, s’havia aconseguit fixar la parella al territori, el retorn del sector de nidificació dins el Parc Natural i la seva reproducció exitosa i prolífica


L’equip de gestió del Parc de Montsant analitzarà amb les empreses elèctriques la implantació de mesures preventives


El mascle d’una de les úniques tres parelles d’àliga cuabarrada (Aquila fasciata) que nidifiquen en les proximitats del Parc Natural de Montsant, a la Vilella Baixa (Priorat), ha estat trobat mort al peu d’una torre elèctrica de mitja tensió amb signes evidents d’haver-se electrocutat. L’exemplar, que formava part d’un programa de gestió, seguiment i conservació des de l’any 2008, s’havia equipat amb un GPS i un transmissor de dades via satèl·lit.


El seguiment es duia a terme per part de l’Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) amb anterioritat a la creació del Parc. Entre els anys 2005 i 2009, la parella no es va reproduir: desapareixia i es substituïa un exemplar cada any.


Per aquest motiu, el Parc natural va iniciar un treball de seguiment amb el marcatge del mascle amb un transmissor satèl·lit. Aquests últims dies, els tècnics del Parc natural han pogut confirmar la presència d’un nou mascle prop de la femella que havia perdut la parella. Es tracta d’un exemplar jove anellat, nascut l’any 2014, i procedent de la comarca de l’Alt Camp. És improbable però que aquest any es reprodueixin.

 


Seguiment al Montsant


L’any 2006, una parella d’àligues daurades, considerades un competidor més potent, va expulsar les cuabarrades del seu sector de cria i de part del seu espai vital. Gràcies al seguiment, es va detectar l’abandonament del territori en diverses ocasions. Per posar-hi remei, es va impulsar un programa de mesures que ha estat modèlic. Ha integrat tots els agents del territori. Amb el suport científic de MN Consultors, i la col·laboració de diverses associacions de caçadors, el Club del Colom de Vol Català, grups ecologistes, com el GEPEC, i el Cos d’Agents Rurals, s’han executat diverses mesures. Les accions han anat orientades a la millora de la qualitat del territori, potenciant especialment la disponibilitat d’espècies presa (com coloms salvatges, conills i perdius) l’obertura d’espais forestals i sembres. Tots aquest treballs han suposat un esforç important en recursos materials, humans i econòmics que havien permès assolir amb èxit tots els objectius de conservació plantejats: la fixació de la parella al territori; el retorn del sector de nidificació dins el Parc Natural i la reproducció exitosa des de l’any 2010.

 


L’equip de gestió del Parc Natural de Montsant iniciarà en breu els contactes necessaris per resoldre aquest problema a Montsant, per implicar i comptar amb el compromís de les empreses elèctriques en la planificació i execució de les solucions necessàries, un model de col·laboració que ha estat exitós per evitar les morts per electrocució en altres territoris.

 


L’àliga cuabarrada


L’àliga cuabarrada (o perdiguera) és una espècie amenaçada i estrictament protegida. És considerada una de les espècies “paraigua” dels ecosistemes mediterranis. La seva gestió i la protecció dels paisatges dels que depèn afavoreix moltes altres espècies i hàbitats. D’entre totes les grans àligues del continent, la cuabarrada és la que es troba més vinculada als ecosistemes mediterranis, motiu pel qual és un símbol del nostre territori. Actualment està en una situació crítica, i la principal causa de la seva regressió és l’electrocució d’exemplars en torres elèctriques, que esdevé especialment greu per a la població quan afecta exemplars adults.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar