Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

CAPTUREN UN CENTENAR DE SENGLARS A LA CIUTAT DE LLEIDA



Capturen un centenar de senglars a la ciutat de Lleida

17/01/2016
S’han instal·lat a la plana per l’abundància de menjar als camps. Pagesos, caçadors i agents rurals crearan patrulles conjuntes a totes les comarques. Un accident de trànsit diari i greus danys agrícoles

Fa poques setmanes, un vídeo sobre la presència de senglars a la ciutat de Lleida va sorprendre les xarxes socials. Igual que els seus homòlegs barcelonins, els senglars s’han instal·lat a tocar de la ciutat. La seva presència, inèdita fins fa pocs anys, abasta tot el terme municipal i tota la plana de Lleida. El creixement de la població de senglars és accelerat i està esdevenint un veritable maldecap per a pagesos i conductors.

 

Agricultura va concedir el primer permís per fer batudes de senglars a la zona el 2003. Des d’aleshores, els Agents Rurals n’abaten una mitjana de 45 anuals. L’any passat, la xifra es va duplicar. No es fan censos de senglars, però les captures, les destrosses i l’accidentalitat viària mostren que “tenim un problema greu”, afirma Llorenç Ricou, cap dels Agents Rurals a la demarcació de Lleida. La muntanya és el seu hàbitat natural. Al bosc, depredadors com ara la guineu i l’àliga,sumats a la dificultat d’aconseguir menjar, acostumen a retallar-ne tant la supervivència de les cries –tres o quatre anuals– com la longevitat, segons els Agents Rurals. Però a la plana tenen menjar de sobra i cap depredador. “Hem vist femelles amb nou garrins. I tots sobreviuen!”, diu Ricou. Durant el dia, s’amaguen als bosquets de ribera que han crescut amb els nous recs.

 

Porc vietnamita a Rufea

 

L’estabilitat de l’abastament d’aigua ha portat a obtenir collites contínues de cereals, fruita i horta. “Ara sols tenen una mica més de problema per aconseguir menjar al gener o febrer. Aleshores, van als contenidors.” Els agents també han capturat vuit porcs vietnamites als aiguamolls de Rufea, que la gent adquireix com a animal de companyia fins que “se’n cansa” i els abandona. La declaració de zona de seguretat a l’horta, on no es pot caçar, fa que visquin ben tranquils sense sorolls. Els senglars arrasen els conreus. Ramon Comes, d’Unió de Pagesos al Segrià, afirma: “Els danys van a més. Aixequen els arbres, fan clots i es mengen el panís. S’ha d’actuar immediatament.”

 

Els Agents Rurals, la Federació de Caça de Lleida i Unió de Pagesos han acordat crear grups d’intervenció, formats pels tres col·lectius per frenar i prevenir els danys de fauna salvatge a totes les comarques lleidatanes. Actualment, dels 150 agents rurals lleidatans, 15 treballen solament en captures. “També hem de controlar els conills, que rosseguen els arbres. En dues hores, en podem capturar 180. No donem l’abast per mantenir aquesta fauna a ratlla, perquè exterminar-los és impossible...”

 

En espera que ho aprovi la nova conselleria, els grups estarien sota la tutela dels agents, que també els formarien en caça major. Farien batudes nocturnes a tota la demarcació en zones escollides. “Estem disposats a patrullar per defensar lo nostre. Les patrulles conjuntes seran més efectives”, confia Comes.    

 

L’enemic número u a la carretera

 

Els senglars van causar una mitjana diària d’un accident viari a les comarques lleidatanes, durant l’any passat. En total, 369 accidents. És gairebé el doble que el 2010, segons ha explicat a l’ACN el cap de Trànsit dels Mossos a Ponent, Jordi Batista.

 

De molt, el senglar és l’animal més implicat en accidents viaris i l’Alta Noguera, la zona més problemàtica a causa de l’orografia, ja que el terreny és molt extens i hi proliferen els boscos. La C-12 i la C-14 són les que registren més sinistres. Batista afirma: “És evident que es multipliquen i molt, però no es poden posar portes al camp.” Així, es recomana als conductors prudència, sobretot de nit, que és quan més es mouen aquests animals, i fer cas dels senyals de zona perillosa. Trànsit recorda que la responsabilitat de l’accident és del conductor del vehicle, no del vedat de caça, després d’una reforma legal del 2014.  

 

Cérvols, cabirols, guineus, gats, gossos, ovelles i altres animals en llibertat van provocat 206 accidents més, especialment a la plana de Lleida. Després del senglar, el cabirol és el segon causant d’accidents, 22. “Cal tenir-lo en compte, perquè ha causat un 83% més d’accidents en un any; tot i que es troba principalment a la zona d’Àger, també va baixant cap a la plana”, explica el cap dels Mossos.    

 

Les xifres  

 

9 garrins conserven les truges a la plana. A la muntanya, la fam i els depredadors minven a tres les cries.  

 

3,5 mesos: assoleixen els 35 quilos de pes les truges de la plana i entren en edat reproductora. Poden criar 2 cops l’any.

 

Eva Pomares





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar