Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · BATUDES

NOVES BATUDES PER CAÇAR SENGLARS A L’AMETLLA PELS DANYS EN HORTS I JARDINSNoves batudes per caçar senglars a l’Ametlla pels danys en horts i jardins

13/11/2015
Aquest dijous els caçadors han mort quatre exemplars entre Can Plantada i Can Plandolit

L’Ajuntament de l’Ametlla ha programat noves batudes per caçar senglars en zones rurals del municipi davant de l’augment dels danys causats per aquests animals en camps de conreu i jardins de torres. També alguns accidents de trànsit a la carretera de Bigues, a la C-17 o en vies secundàries del poble, com el camí d’accés a Can Reixac.


Aquest dijous es va fer una primera batuda a les zones de Can Plantada i Can Plandolit, al sud del terme. Hi van participar 14 caçadors amb una quinzena de gossos que van aconseguir abatre quatre porcs salvatges, tres a Can Plantada i un a Can Plandolit. “Pensàvem que n’hi hauria més”, admetia Manolo García, un dels caçadors.


Els animals morts eren exemplars adults, d’entre 60 i 80 quilos de pes, que es portaran a l’escorxador especialitzat en el tractament d’animals de caça que hi ha a Montseny. El dia 22 es farà una nova batuda. A la zona de Can Forns i de la urbanització Pinar i Portús. “Creiem que en aquesta zona en trobarem més”, apuntava García.


Tot i l’elevat nombre de problemes, l’Ajuntament de l’Ametlla no és partidari de suprimir la declaració d’àrea de seguretat a tot el terme.
Això impedeix caçar, fins i tot, en època de veda. Les batudes només es poden fer amb una autorització expressa dels Agents Rurals que es dóna després de certificar que els porcs provoquen problemes a particulars.
“Quan hi ha queixes de veïns s’actua”, diu Baldo Reyes, regidor de Medi Ambient, que apunta l’opció de recuperar les caceres amb arquers que ja s’havien fet anys enrere. Reyes recorda que les batudes es fan amb totes les mesures de seguretat i després d’informar-ne els veïns.


CAMPS DE SORGO

Aquestes darreres setmanes, els senglars han malmès camps de sorgo que hi ha prop de Can Plantada, Can Plandolit i Can Reixac. “Han atac molt més que altres anys”, assegura Lluís Fontarnau, un dels pagesos afectats. Al sud de l’Ametlla, a banda dels camps, els senglars també troben refugi en espais de bosc i aliment gràcies als ametllers, avellaners o nogueres que encara es conserven a les vores de molts camins. Les limitacions per caçar han afavorit una població estable a la zona. “Voltes de 6 a 7 de la tarda i et travessen com si fossin gossos. És molt fàcil veure’ls”, comenta aquest pagès.


“Fan vida dins dels camps”

“Quan la planta del sorgo està granada és quan comencen a venir”, comenta Lluís Fontarnau, pagès que cultiva aquesta planta per produir l’aliment per a la vaques de la Granja El Prat, que elabora productes làctics. Quan les plantes són altes, assegura, els senglars “fan vida dins dels camps”.

“Arrenquen plantes i s’hi fan els jaços”. A banda de malmetre plantes, la presència dels porcs salvatges propicia que es barregi terra en la recol·lecció. Això podreix l’aliment quan es posa a les sitges. “Per un grapat de terra de cinc quilos has de llençarne 200 de producte”. Fontarnau alerta que la presència de senglars és un perill per a pagesos o per a gent que surt amb gossos. “A la llarga donaran problemes”, pronostica.


“Estava al mig del carril travessant la C-17”

Fran Hurtado, de la Garriga, va topar amb un senglar la nit de diumenge


Fran Hurtado, veí de la Garriga, va topar amb un senglar que es va trobar de cop enmig de la C-17, just davant de l’antic Hotel del Vallès, la nit de diumenge. “Estava al mig del carril. Semblava que volia saltar el separador per travessar la carretera”. L’accident va passar cap a 1/4 d’1 de la nit. Hurtado circulava en direcció sud. Poc després d’iniciar un avançament, es va trobar amb el porc salvatge.


“Va ser qüestió de segons. Hi havia una mica de boira”, relata. Va frenar però no va intentar esquivar-lo perquè tenia un cotxe al carril de la dreta. L’impacte va fer disparar els airbags i li va provocar danys importants al frontal esquerre del cotxe. Està pendent del peritatge per saber el cost de la reparació. “Per sort, el tenia a tot risc”, diu Hurtado, que també té una contractura pel cop. Darrere seu, dos vehicles més van passar per damunt del senglar mort. Un va patir danys.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar