Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS

INTERVINGUTS A SANT CUGAT 212 OCELLS FRINGÍL·LIDS A UN TRAFICANT D´OCELLSIntervinguts a Sant Cugat 212 ocells fringíl·lids a un traficant d´ocells

Intervinguts a Sant Cugat 212 ocells fringíl·lids a un traficant d´ocells

10/11/2015
Només estava autoritzat a capturar-ne 8 i hauria guanyat uns 2.000 € amb la captura il·legal d’aquests ocells. L’actuació posa en evidència que existeix un mercat il·lícit de compravenda d’ocells de cant

Membres del cos d’Agents Rurals han dut a terme aquest dissabte a Sant Cugat del Vallès una operació contra el tràfic de fauna que ha permès la recuperació de 212 ocells fringíl·lids i 1 falcó pelegrí.    

 

Els ocells fringíl·lids van ser localitzats dins d’un camió, i entre ells hi havia 188 exemplars de cadernera, 23 exemplars de passerell comú i 1 exemplar de verdum. El conductor està relacionat amb el tràfic d’ocells fringíl·lids i per aquest motiu es va inspeccionar el camió en el moment que va ser detectat, just abans de ser transferits i comercialitzats a les persones que estaven esperant el carregament d’ocells.    

 

El traficant portava 206 exemplars recentment capturats que es trobaven albergats en 2 gabions en condicions de benestar animal inadequades que van causar la mort d’un 15% dels exemplars, com a conseqüència de l’estrès i amuntegament en els dos gabions. Els 6 ocells restants es trobaven albergats cadascun dins d’una gàbia individual. Cap dels ocells no disposava de l’obligatòria anella oficial que pogués acreditar la seva legalitat.    

 

De la investigació efectuada per membres del Cos d’Agents Rurals es tenen indicis que posteriorment els ocells estaven destinats a ser comercialitzats en els diferents mercats il·legals de venda d’ocells de cant de l’àrea metropolitana de Barcelona. Els animals intervinguts procedeixen de la migració que es produeix en aquesta època, que són capturats de forma il·lícita del medi natural i que en l’argot ocellaire s’anomenen “passes”. El preu en el mercat il·legal d’aquests ocells oscil·la entre els 2 € i els 5 € que es paguen al caçador, els 10 € a què els ven el traficant majorista i els 15 € a 20 € a què els venen els traficants minoristes revenedors. El lucre econòmic dels 206 ocells intervinguts s’estima al voltant dels 2.000 €.    

 

Pel que fa a la intervenció dels sis ocells que es trobaven albergats cadascun dins d’una gàbia individual, va ser força complicada, ja que en un primer moment el traficant hi va oposar certa resistència. El motiu era que els ocells eren ensinistrats, participaven en concursos de cant, i segons va manifestar als agents, el seu valor econòmic en el mercat il·legal era molt elevat. Cada ocell tenia un preu de venda d’entre 2.000 € i 3.000 €.    

 

Es dóna la circumstància que la persona denunciada disposa d’una autorització excepcional, emesa per la Generalitat de Catalunya, per poder capturar únicament vuit ocells fringíl·lids del medi natural. L’incompliment de les condicions d’aquesta autorització comportarà la inhabilitació per obtenir autorització per capturar en viu ocells fringíl·lids en els propers anys.  

 

Les autoritzacions que regula el Decret 139/2014 s’atorguen d’acord amb les directrius tècniques per a l’adaptació de l’extracció de fringíl·lids del medi natural a l’article 9 de la Directiva Aus 2009/147/CE, elaborades per la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, i que han estat objecte de seguiment i avaluació per la Comissió Europea, i en cap cas permeten la comercialització dels exemplars extrets del medi natural.    

 

L’activitat tradicional dels concursos d’ocells cantaires, que té un fort arrelament a Catalunya, es veu perjudicada per fets com els que han motivat la intervenció d’un total de dos-cents dotze exemplars de diferents espècies d’ocells fringíl·lids destinats a ser comercialitzats il·legalment. Fets com aquests resulten incompatibles amb la conservació de la biodiversitat. Tots els animals intervinguts han estat dipositats en un Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de la Generalitat de Catalunya perquè se´ls faci una revisió veterinària i posteriorment se´ls retorni al medi natural.     L’objectiu d’aquestes actuacions és el d’evitar el comerç d’aquest tipus d’ocells, ja que la protecció legal d’aquestes aus ho prohibeix.    

 

Finalment, cal destacar que durant el mes de setembre, al mateix traficant, ja se li va intervenir, dins del camió i durant una altra inspecció, un rapinyaire de la fauna autòctona salvatge protegida de l’espècie falcó pelegrí que havia estat espoliat del medi natural. Durant aquella actuació es van trobar tres gabions buits que havien albergat ocells fringíl·lids, fet que evidenciava que ja els havia descarregat.    

 

Membres del Grup de Suport de Fauna i Flora del Cos d’Agents Rurals estan acabant d’elaborar els informes pericials i l’atestat corresponent dels fets, que seran posats en coneixement de la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme de Barcelona, atès que, amb la nova modificació del Codi Penal, la tinença d’espècies protegides pot ser constitutiva d’un delicte contra la fauna.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar