Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia · IMPORTANT

ITÀLIA DECLARA NOUS FOCUS DE PESTA PORCINA AFRICANA A LA REGIÓ DE CALÀBRIA



Itàlia declara nous focus de pesta porcina africana a la regió de Calàbria

22/05/2023
El MAPA comunica la detecció PPA tant en senglars silvestres com en una explotació de porcí domèstic a la regió de Calàbria, a Itàlia. Aquest fet suposa un nousalt a distància de la malaltia, localitzant-se en una zona fins ara no afectada d'Itàlia.

 

El dia 10 de maig de 2023 els Serveis Veterinaris Oficials (SVO) italians van confirmar mitjançant PCR, realitzat al Laboratori Nacional de Referència per a la PPA, la presència del virus de la PPA en mostres de quatre senglars, així com en una explotació de porcí domèstic, a la regió de Calàbria, al sud del país.

 

Els porcs senglars positius es van detectar en punts diferents de la regió de Calàbria, mentre que en el cas del focus en porcí domèstic es tracta d'una petita explotació de reproducció amb un cens de 70 porcs, on es va detectar la sospita després de la troballa de dos truges mortes.

 

Aquesta detecció suposa un nou salt a llarga distància del virus a una zona prèviament lliure ia gairebé 800 km de la zona afectada més propera, a la regió de Lazio.

 

Les autoritats italianes han adoptat de forma immediata a la nova zona afectada les mesures de control previstes al Reglament Delegat (UE) 2020/687 de la Comissió, pel qual es desenvolupa el Reglament (UE) 2016/429 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa a les normes relatives a la prevenció i el control de determinades malalties de la llista a la fauna silvestre, per limitar la disseminació de la malaltia.

 

De la mateixa manera, s'ha reunit el Grup Operacional d'experts i la Unitat Central de Crisi per delimitar les zones infectades, i s'han posat en marxa en aquestes zones diverses mesures com ara recerca epidemiològica, cerca activa de cadàvers de porcs senglars al medi, mesures de restricció d'accés i activitats a la zona afectada, comunicació del risc a tots els implicats, etc.

 

Segons la informació facilitada pels SVO italians, s'estudia la possibilitat d'una introducció accidental a través de treballadors de l'est d'Europa que han anat a treballar a la regió en cultius a la temporada de recol·lecció de la carxofa, i que poguessin haver vehiculat accidentalment el virus des dels seus països d'origen a través de productes contaminats a què les poblacions de porcs senglars silvestres haurien tingut accés.

 

La Comissió Europea, en coordinació amb les autoritats italianes ha delimitat la nova zona infectada que ha estat inclosa a la Decisió d'execució SANTE/744E/2023 i el seu Annex, publicada avui, dia 16 de maig de 2023. En base a la informació epidemiològica que es vagi obtenint, s'aplicarà en les properes setmanes la política de regionalització definitiva.

 



Per a Espanya, encara que aquest cas no suposa un increment de risc, ja que aquestes noves zones estan més allunyades que la zona afectada al nord-oest, al Piemont, encara que sí que resulta preocupant pel fet que el virus demostra una vegada més la seva capacitat per saltar a llargues distàncies el que suposa un risc constant per a les zones lliures de la UE.

 

Es recorda la importància d'aplicar unes adequades mesures de bioseguretat a les explotacions de porcí, al transport animal, així com en relació amb els caçadors que viatgin a països afectats o de risc per la presència de la malaltia i que hi poguessin contribuir, involuntàriament, a l'expansió de la malaltia en tornar al nostre país.

 

En particular resulta molt important augmentar el grau de conscienciació dels treballadors del medi rural, ja sigui en explotacions ramaderes o agrícoles, en particular dels que provinguin de països afectats, de cara al fet que entenguin la importància de l'eliminació adequada de les restes de productes alimentaris originaris dels seus respectius països, evitant en tot cas la seva eliminació al medi, o l'accés de porcs i senglars a aquestes deixalles.

 

 

Per això, us recordem que la pàgina web del MAPA dedicada a la PPA inclou material de conscienciació desenvolupat per a aquest factor de risc en concret:

 

De la mateixa manera, es recorda la gran importància de garantir el bon funcionament dels sistemes de vigilància passiva per detectar primerencament la malaltia davant d'una hipotètica entrada a Espanya, i per això és vital que es comuniqui als Serveis Veterinaris Oficials qualsevol indici de la malaltia que pogués aparèixer als nostres animals, tant a les explotacions i mitjans de transport d'animals, com al medi natural als porcs senglars silvestres.

 

Tota la informació relacionada amb la malaltia, inclosos els signes característics, es pot trobar al següent enllaç:

https://www.mapa.gob.es/es/ganaderia/temas/sanidad-anim



www.mapa.gob.es/es/ganaderia/temas/sanid...





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar