Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTIVITATS
AGENDA PRESIDENT
ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA
CAMPIONATS
ELECCIONS 2020
FIRES
FORMACIÓ
JORNADES I TROBADES
JUNTA GENERAL


Agenda històrica · ACTIVITATS

SEMINARI SOBRE EL TORD, OCELL MIGRATORI



Seminari sobre el tord, ocell migratori

30/09/2017
Valls, 30 de setembre Casa Felix 9h.

El tord comú (T.Philomelos) forma part de les prop de 100 espècies de tords que hi ha al món i a la vegada inclosa en la família dels turdids.

 

Quatre són les espècies que es poden caçar a Catalunya, tord comú (T. Philomelos), tord ala roig (T.Iliacus), griva cerdana (T. Pilaris) i griva (T.Viscivorus).

 

Fa 12.000 anys ja es consumien tords. Pel romans era un deliciós àpat. A l’Odissea de Homer ja es fa referència a la captura de tords amb llaços en arbusts, i es caçaven prop de les oliveres.

 

En aquest seminari, estudiarem la seva taxonomia, distribució i hàbitat, comportament, reproducció i esperança de vida, estat de conservació i emigració, tractament cultural i culinari, caces tradicionals i ancestrals, i aspectes conservadors i tradicionals en la seva captura´. “El Parany” “Filat en Coll” La Cabane- Chasse a la Glu France.

 

Programa

1ª part

 

9h-9,45H.

- Presentació del seminari: Joaquim Vidal Roig, President Representació Territorial. Màster en Gestió d’Espais Naturals i Fauna silvestre IUSC-UCA (International University Study Center. Universitat de Cadis). Tècnic Formador, Editor Cinegètic i Guarda Rural.

 

Aspectes generals dels tords, caça de moda, errades en la seva gestió i excessives captures, migració i pròrrogues, tipus de caceres, armes i munició. El tord a la cuina.

 

9,45h -11h.

-Dr. Jean-Claude Ricci. Director Científic IMPCF-France (Institut Mediterranéen du Patrimoine Cynégétique et Faunistique (Vergeze).

 

Mr. Jérôme Desserre, Vice-President ANDCTG (Association de Défense des Chasses Traditionnelles à la Grive. France)

 

-Efectius de tords a Europa (2004-2015). Tendències de població.

 

-Aplicacions de la caça a l’Europa del Sur.

 

-L’Observatori Nacional Cinegètic i Científic Ciutadà (documents junts presentats al congrés IUGB 2017.) Congrés Internacional de biòlegs del cérvol a Montpellier. És possible la participació dels caçadors de Catalunya i de tota la Península.

 

11h-11,30  Pausa cafè

 

2ª part

 

“El Parany, aspectes cinegètics i científics”

 

José Luis Pinar Arenas.  Ingeniero de Montes

 

-Dr. Andrés Ferrer Gisbert.  Enginyer Agrònom

 

-Dr. Juan Bautista Torregrosa Soler. Enginyer Agrònom

 

Es donarà a conèixer la problemàtica del parany i la seva evolució fins l’actual proposta del “cesto malla”. Destacarem, des de el punt de vista científic, el valor del “parany” com eina de seguiment de les aus migratòries (Turdids) i l’excel·lent experiència aconseguida per APAVAL durant el pas del any 2013.

 

Caça tradicional de les Illes Balears

 

Filat en coll

Recentment, el Consell Balear ha creat un codi de bones pràctiques adreçat a la caça del preuat tord.

Les normes i consells per poder continuar gaudint de la caça del tord en les seves variants tradicionals de les Illes, són recollides en aquest tríptic. S’ha elaborat a consciència per tal de preservar el tord i les construccions ancestrals de “pedra seca”.

 

INSCRIPCIONS

 

El seminari és gratuït pels caçadors federats. No federats 20€.

 

Aforament limitat. Apuntar-se abans del dia 28 de setembre.

En acabar, sobre les 14h, qui es vulgui quedar a dinar al mateix restaurant, s’ha d’apuntar a la Federació. El preu del menú concertat és de 25€. (Menú: Entremès, xai al forn, postres, pa, vi, aigua i cafè).

Tel. inscripció : 977 21 27 66 (Montse o Noelia).




www.fcctarragona.cat/index.php/esdeveniments/formacio/131-seminari-sobre-el-tord-a-tarragona




<< Tornar