Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia · IMPORTANT

CIRCULAR SOBRE LA COL·LABORACIÓ DELS COS D’AGENTS RURALS AL PROTOCOL PER A LA DETECCIÓ DE LA MIXOMATOSI A LES POBLACIONS DE LLEBRES A CATALUNYA



Circular sobre la col·laboració dels cos d’Agents Rurals al protocol per a la detecció
de la mixomatosi a les poblacions de llebres a Catalunya

31/10/2018
Recordem que cal que ens mantinguem atents a aquesta malaltia

El juliol del 2018 es va observar una elevada mortalitat a la llebre ibèrica causada per la malaltia coneguda com a mixomatosi. Es tracta d’una malaltia infecciosa vírica comuna a les poblacions de conill però que per primera vegada està afectant de forma significativa a la llebre.
 

La mixomatosi és una malaltia que es transmet per contacte directe, entre llebres afectades i llebres susceptibles, i de forma indirecta a través d’artròpodes hematòfags que fan de vectors com ara les puces o els mosquits. Per aquesta raó, la seva incidència és més elevada als mesos d’estiu coincidint amb una major presència dels vectors en l’entorn. No obstant això, la malaltia la podem observar al llarg de tot l’any.

 
Davant la detecció i expansió alarmant del brot de mortalitat per mixomatosi a la llebre ibèrica (Lepus granatensis) a Espanya, la Federació Catalana de Caça (FCC) juntament amb el Servei d’Activitats Cinegètiques (DARPA) i el Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFAS) a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, han elaborat un Protocol per a la detecció de la mixomatosi a les poblacions de llebres a Catalunya. L’objectiu del protocol és detectar de forma precoç l’arribada de la malaltia, estudiar les possibles causes i zones afectades amb la finalitat de valorar les mesures de gestió més adequades.
 
Us trametem adjunt aquest protocol, en el qual participem en els següents termes :
 
  • Els agents rurals que en el serveis ordinaris detectin llebres malaltes o mortes hauran de recollir els animals, depositant – los a la seva Àrea Bàsica. Si els animals estant morts es conservaran al congelador.
 
  • Els caçadors que localitzin llebres malaltes o mortes contactaran telefònicament amb la sala central de comunicacions del CAR ( 93 561 70 00) per acordar el seu lliurament a l’Àrea Bàsica més propera, on quedaran dipositats els exemplars.
 
  • Cal comunicar immediatament al SEFAS tots els animals que es dipositin a les Àrees Bàsiques amb l’enviament d’un correu electrònic l’adreça roser.velarde@uab.cat i còpia a l’Àrea d’Activitats Cinegètiques areacinegetica.daam@gencat.cat
 
  • El SEFAS es farà càrrec de la recollida dels animals depositats i s’encarregarà de la determinació de la causa de mort i en cas necessari de l’enviament de les mostres adients als laboratoris oficials del MAPA (Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació)
 
La mixomatosi no és una zoonosi i per tant no hi ha risc de transmissió a les persones.
 
No obstant això, es recomana manipular els animals trobats malalts o morts amb guants per evitar la propagació del virus.
 
La present instrucció entrarà en vigor el dia següent a la seva publicació.
 
 
Josep Antoni Mur i Allué

Inspector en Cap del Cos d’ Agents Rurals

 
 
Santa Perpètua de Mogoda, 31 d’octubre de 2018


Circular Protocol mixomatosi llebres





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar