Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia · CONSULTORI VETERINARI

CONSULTORI VETERINARI, VACUNES (2) LA LEISHMÀNIA



Consultori veterinari, vacunes (2) la leishmània

Consultori veterinari, vacunes (2) la leishmània

22/02/2018
La leishmaniosi canina és una malaltia vectorial causada per protozous del gènere leishmània. L’agent etiològic de la leishmaniosi cutània i visceral en gossos en la nostra zona és leishmània infantum (leishmània chagasi)

La leishmaniosi té una incidència força elevada en la zona mediterrània. La transmissió és per vectors: un mosquit femella (flebotomo) infectat amb leishmània inocula el protozou al gos quan pica.

 

He deixat la vacuna de leishmània per aquest segon bloc per que no és una vacuna habitual i l’eficàcia encara es baixa. De fa un temps han sortit vacunes en front de la Leishmaniosi canina. L’efectivitat no és elevada, està al voltant del 76%, però en algunes zones d’alta incidència pot protegir relativament el nostre gos.

 

Els tractaments actuals condueixen a una millora clínica considerable, però no a l’eliminació total del paràsit i son de per vida.

 

Hem de fer prevenció, en general de maig a octubre, o sempre que hi hagi mosquits, aplicant al gos pipetes, collars o esprai insecticides. De moment és el més eficaç. També, evitant que els gossos passin la nit fora, quan més piquen els mosquits, o posant mosquiteres a les gosseres i mantenint-les netes i seques.

 

Cal vacunar en front la leishmaniosi?

 

Com he dit, l’eficàcia encara és baixa, i el preu és elevat. Però si que pot estalviar contagis i ajudar a que la malaltia sigui menys greu reduint, en cas d’infecció, la càrrega parasitària a la melsa i ganglis limfàtics.

 

En el nostre cas, en gossos de caça, si en teniu molts, en zona d’alta incidència i que com és lògic dormen en gosseres, pot ser una opció; però a un preu elevat i sense garantia de que no s’infectaran. Només redueix les probabilitats d’infecció. Tampoc ens eximeix de seguir utilitzant insecticides i mosquiteres.

 

Aquesta vacuna s’administra al gos a partir dels 6 mesos d’edat. Cal tenir en comte que abans de vacunar-lo, s’ha de fer un test de leishmània per descartar que el gos ja estigui infectat.

 

La pauta són 3 vacunes, una cada 3 setmanes. El gos quedarà protegit 28 dies després de la última vacuna.

 

A partir d’aquesta 3ª vacuna, es fa una revacunació anual, aprofitant per fer un test de leishmània abans de cada revacunació.

 

Actualment hi ha un altre vacuna recombinant que s’administra només un cop. El gos queda protegit a partir del dia 28 de la vacunació i s’ha de revacunar també cada any. Aquesta última no interfereix en els test de leishmània, no donarà com a positius gossos sans pel fet d’estar vacunats.

 

Guillem Díaz Pont. Veterinari






Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar