Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia · 

ES CONFIRMA UN CAS D´INFLUENÇA AVIÀRIA TIPUS H5N8 EN UNA EXPLOTACIÓ DE RECRIA D´ÀNECS A L´AIRE LLIURE DEL GIRONÈS



Es confirma un cas d´influença aviària tipus H5N8 en una explotació de recria d´ànecs a l´aire lliure del Gironès

24/02/2017
S’inicia el sacrifici dels 17.000 ànecs de l’explotació i s’activen les mesures previstes en el Pla d’emergència davant un focus d’influença aviar Des del govern s’està actuant amb la màxima celeritat per minimitzar els riscos per al sector

La influença aviària és una malaltia que afecta les aus i aquest tipus de virus en concret no és transmissible als humans

 

El Laboratori Central de Veterinària d’Algete, a Madrid, va confirmar ahir al vespre un focus d’influença aviària, del tipus H5N8, en una granja de recria d’ànecs a l’aire lliure destinats a l’engreix del municipi de Sant Gregori, al  Gironès. Així ho ha comunicat avui la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, en roda de premsa a Barcelona.  

 

Davant d’aquesta situació, Serret ha explicat que el Departament ha aplicat, ràpidament, i sota el principi de precaució, les mesures previstes, segons directiva europea, en el Pla d’emergència davant un focus d’influença aviària: ha iniciat el sacrifici de tots els animals de la granja, un total de 17.327 ànecs, i ha activat totes les mesures de seguretat en la zona de protecció, en un radi de 3 quilòmetres. En aquest sentit, s’han immobilitzat les 6 explotacions d’aviram que es troben en aquest radi (totes al Gironès) i s’han començat les inspeccions veterinàries per saber quina és la seva situació sanitària.  

 

El fet que el tipus de virus coincideixi amb el de la cigonya trobada dimarts  i que ens trobem en una zona d’elevat pas d’aus migratòries, i per tant, de contacte amb aus salvatges, és la primera hipòtesi del possible contagi. Per determinar l’origen precís s’encarregarà un estudi al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA).  

 

Paral·lelament, s’està estudiant la traçabilitat d’aquesta explotació i s’estan aplicant els màxims controls veterinaris per prevenir i detectar altres possibles focus.  

 

A Catalunya dimarts passat es va confirmar un focus en una cigonya trobada morta al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Es va determinar un radi de protecció de 3 quilòmetres i es van immobilitzar les tres granges d’aviram que hi ha en aquest radi, les quals també estant sent analitzades pels veterinaris. D’altra banda, s’ha establert la prohibició de caçar aus silvestres en un radi de 10 quilòmetres i es mantenen els nivells de vigilància en aus salvatges a través del Cos d’Agents Rurals.  

 

Des del 28 de octubre de 2016 i fins al moment s’han notificat a Europa 781 focus d’influença aviària d’alta patogenicitat en aus domèstiques, 38 en aus captives i 972 en aus salvatges.  

 

El virus H5N8 només afecta a les aus i no es transmet a les persones  

 

El secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, també present a la roda de premsa, ha remarcat que ens trobem davant un virus que no afecta a la salut pública, ja que l’H5N8 no és transmissible als humans, tal com s’assegura des de diferents organismes europeus.  

 

Per aquest motiu, Guix ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat adreçat a la ciutadania respecte la salut pública.  “Estem davant un problema de sanitat animal i es mantenen les màximes garanties de seguretat alimentària”. Guix també ha explicat que els mecanismes que tenim a Catalunya de seguretat alimentària, de la granja a la taula, són completament segurs. “Hi ha suficients filtres a tots nivells que garanteixen que no hi hagi cap problema al llarg de la cadena de seguretat alimentària”.    

 

La influença aviària és una malaltia viral que afecta principalment a les aus salvatges (especialment les aquàtiques) i les aus domèstiques.  

 

La consellera ha volgut remarcar que es tracta d’una malaltia ramadera i que gràcies a la professionalitat del sector avícola català, amb qui s’ha reunit aquest matí, s’ha pogut actuar amb la màxima celeritat. “Estem davant un sector madur, que està treballant per complir amb els estàndards més exigents en matèries com la seguretat alimentària, el benestar animal i la sanitat animal”. Segons la consellera, “aquests casos ens demostren que el programa de vigilància funciona i que les empreses estan compromeses plenament amb la qualitat i la seguretat d’allò que produeixen”.  

 

Aquestes són les notícies que han publicat els mitjans al respecte:

 

El Periòdico  

La Vanguardia  

Ara






Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar