Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia · 

SI VEUS UN SENGLAR A LA CARRETERA, MILLOR IMPACTAR QUE EVITAR



Si veus un senglar a la carretera, millor impactar que evitar

Si veus un senglar a la carretera, millor impactar que evitar

19/02/2017

És de nit, circules per un carretera sense gaire il·luminació i… de cop, un senglar! Tens mil·lèsimes de segon per reaccionar: “Freno o faig un cop de volant?” Aquest exemple fictici passa cada cop més sovint a les carreteres catalanes, explica Infotrànsit. Senglars, cérvols, cabirols, guineus, però també cabres, gossos o cavalls creuen carreteres i, a vegades, autopistes o autovies a la recerca de menjar o de parella. Això ha incrementat el nombre d’accidents cinegètics arreu del país, ja sigui per xoc amb la bèstia o per intentar evitar de topar-hi. Sovint aquests accidents només provoquen danys materials, però en altres ocasions evitar l’accident pot derivar en una cosa pitjor, com un xoc frontal amb un altre vehicle o una sortida de via.

 

El nombre d’accidents per irrupció d’un animal a la via quasi s’ha triplicat en els darrers sis anys a Catalunya –segons dades dels Mossos d’Esquadra, l’any passat se’n van registrar 3.122, mentre que el 2010 n’hi van haver 1.119–, sobretot a causa d’un augment espectacular de la presència d’animals de caça major, en el cas dels senglars especialment, o domèstics a les vies catalanes.

 

Aquests animals prefereixen la quietud del capvespre i la nit per sortir a passejar a la recerca d’alguna cosa per menjar. També prefereixen les carreteres convencionals, on no hi ha tan volum de trànsit, i la primavera i la tardor és quan hi ha més accidents d’aquest tipus.

 

Animal a la via: consells

 

El cap de l’Àrea Regional de Trànsit de Ponent, l’inspector Jordi Batista, ens recorda els següents consells en cas de trobar-nos animals a la via:

 

  • Fer cas de la senyalització de pas d’animals en llibertat.

 

  • Moderar la velocitat, especialment en franja horària nocturna o de poca visibilitat.  També en trams de via en què el camp visual es veu reduït per vegetació, arbres o camps de conreu.

 

  • Sempre que es pugui, utilitzar l’enllumenat de llarg abast.

 

  • En el cas d’un possible accident, no evitar l’impacte amb l’animal; normalment acostuma a ser més segur que topar amb un vehicle en sentit contrari o sortir de la via.

 

En cas d’accident, qui n’és responsable?

 

El 2015 es van fer canvis en la Llei de seguretat viària en el cas dels accidents cinegètics:

 

  • En la majoria d’atropellaments d’animals, la responsabilitat final és del conductor, tant dels danys materials com dels danys a persones.

 

  • Però si l’accident o incidència és conseqüència directa de caça, feta el mateix dia o que hagi finalitzat dotze hores abans de l’accident, el responsable és el propietari del terreny.

 

  • N’és responsable el titular de la via si l’accident està motivat per no haver reparat una tanca o no disposar de la senyalització d’animals solts en trams amb alta accidentalitat.


elmon.cat/monterrassa/noticia/14584/si-v...





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar