Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
FIRES
OPINIONS
Blog · 

GIROCAÇA 2017



Girocaça 2017

Girocaça 2017

Imatge de la Fira Girocaça de l´any passat

Imatge de la Fira Girocaça de l´any passat

Imatge de la Fira Girocaça de l´any passat

Imatge de la Fira Girocaça de l´any passat

11/05/2017
Entrevista a Lluis Anglada (membre de la Junta Directiva de la R.T. de Girona) i Dani Camacho (treballador de la R.T. de Girona)

Aquest dissabte arriba una de les fires més jovenetes del calendari. La Girocaça celebrarà la seva tercera edició però arriba trepitjant fort. Ha tingut molt bona acollida, va creixent any a any i la Representació Territorial de Girona assegura que tenen uns magnífics col·laboradors; la Societat de Caça, la Colla senglanera i l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro.

 

Qui va tenir la idea d’organitzar la Girocaça fa tres anys? Com va néixer?

 

La idea i el projecte van sortir de la Representació Territorial de la Federació Catalana de Caça a Girona.

 

Amb quin/s objectiu/s?

 

L’objectiu principal és promocionar i explicar la caça, fer-ne divulgació, especialment a la província de Girona. Volem fer visible el que és la caça, sobretot en un territori turístic que no té gaire tradició de cacera, poder explicar bé la nostra afició, fer palès que els caçadors som un col·lectiu que fem molta feina al territori i hi estem molt estretament vinculats i a més a més, tenim un gran impacte econòmic.

 

Amb l’experiència dels dos primers anys, la fira ha canviat? Busqueu altres objectius?

 

Segueix sent el mateix encara que potser podem dir que la fira s’ha perfeccionat una mica més, ha canviat a millor, i cada vegada es fan més coses (i més que en volem fer en el futur!). Ara que ja ens van coneixent i que nosaltres ja n’hem organitzat un parell és tot més fluid i anem tenint noves idees i iniciatives.

 

A dia d’avui, qui s’encarrega de mantenir-la viva, de la seva organització i gestió?

 

La Representació Territorial de Girona segueix sent la organitzadora principal però comptem amb la col·laboració de la Societat de Caçadors de Santa Cristina d’Aro, la Colla del Senglar de Santa Cristina d’Aro i la col·laboració inestimable de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro.

 

A finals d’octubre de l’any passat vàreu firmar un conveni amb l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro per celebrar Girocaça al municipi fins al 2020. Pel que veiem hi teniu un bona relació. Com us acull l’ajuntament? Per quines raons voleu quedar-vos?

 

L’objectiu inicial era fer la fira Girocaça itinerant, estar un parell d’anys a un lloc i després buscar-ne un altre i així successivament per acostar-nos a tot el territori, però després de la magnífica acollida de Santa Cristina d’Aro, vàrem decidir que era profitós gaudir de l’estabilitat, l’entorn i la col·laboració que ens oferien.

 

Són fantàstics, ens han acollit molt i molt bé i s’hi han bolcat, especialment l’alcalde,  Xavi Sala. Però cal dir que cap partit polític s’hi ha posicionat en contra i que rebem molta ajuda i col·laboració.

 

L’organització i celebració de la fira reporta una bona recompensa econòmica per al poble, és clar, però la seva implicació és total.

 

Ens han adequat un lloc especial per als gossos, és a dir, s’ha acomodat l’espai a les nostres necessitats, les infraestructures que hi ha, amb el magnífic Espai Ridaura (on l’any passat es va celebrar l’Assemblea General de la Federació Catalana de Caça), l’entorn, la disponibilitat d’aparcament, la bona comunicació del municipi i tota la col·laboració que ens ha donat l’ajuntament i el poble són grans incentius per quedar-nos amb ells fins al 2020.

 

Quin ambient busqueu que tingui la fira?

 

La idea és que sigui un ambient familiar, que vingui tota la família a passar el dia i a passar-ho bé. Busquem un punt didàctic i divulgatiu, sobretot respecte els gossos, a l’exposició facilitem informació sobre la raça, el seu origen i les característiques de l’animal que s’està mirant, els monogràfics, la demostració de Sant Hubert, etc. Volem explicar les coses a aquells que no en saben res i alhora, també es professionalitza per atreure a experts i especialistes així com a caçadors de tota la vida. Volem que tothom hi trobi el seu raconet.

 

Quina afluència de gent heu tingut en els primers dos anys i quanta n’espereu en aquest?

 

L’any passat varen passar per la fira unes 3.500persones aproximadament i jo crec que aquest any superarem les 4.000.

 

Podem dir que la Girocaça té un tema estrella que són els gossos de caça. Perquè li heu atorgat aquesta importància?

 

Nosaltres som conscients que en el món de la caça els gossos són importantíssims. De fet, el gos avui dia és el motiu per sortir a caçar. És per això que nosaltres l’hem posat al centre de la fira.

 

Des del primer any vàreu comptar amb una trobada per a colles senglaneres i enguany repetiu. N’hi ha moltes a Girona? En venen forces? Que busqueu amb aquesta trobada?

 

Abans la trobada senglanera la fèiem un dissabte qualsevol a la tarda i la vàrem portar a la fira per atreure més gent i perquè els mateixos caps de colla i presidents tinguessin un motiu més per engrescar-los a venir. 

 

A Girona el porc senglar és un veritable problema i hi deu haver unes 130 colles, d’aquestes està previst que vinguin unes 90 persones en representació de cada societat/colla.

 

A la trobada volem oferir informació necessària i que pugui ser d’interès per a les colles, sobre assegurances, temes administratius, jurídics, si hi ha modificacions o noves normatives, tancament de camins, etc. Totes les colles saben molt bé el que es fan, però amb la informació que s’ofereix a la trobada volem que estiguin al dia de tot el que afecta a l’activitat i millorar tot allò que pugui millorar.

 

Enguany, feu una monogràfica del ‘Club Español del azul de Gascuña’. Per als que no saben que es un monogràfic, ens podeu explicar que és? I quin tipus de raça és? Quines característiques tenen?

 

Per aquells que no sàpiguen que és, en els monogràfics, hi ha uns jutges que et diuen quines virtuts i defectes té el teu gos relacionant-los amb els estàndards de la raça i seleccionen els millors individus als quals donen una puntuació més o menys alta. L’objectiu dels monogràfics és millorar la raça.‘L’azul de Gascuña’ és una raça de gos de rastre per caçar amb escopeta sobre caça menor (llebre) i major (senglar i cabirol). Amb molt bon nas per seguir els rastres del senglar i molt bona veu. Té una constitució morfològica sòlida, pèl dur i robust. La seva veu és allargada, és tenaç i té iniciativa.

 

Hi haurà una demostració de gossos retrievers amb Ignacio Ariza. Ens pots explicar qui és? Quines habilitats demostraran?

 

Ignacio Ariza és un educador i ensinistrador de gossos de caça especialitzat en gossos per a lloc fix i portadors de caça. És el subcampió de la copa d’Europa amb la seva gossa Aya de Enanzo i guanyador en diverses ocasions de la Copa d’Espanya i Campionats internacionals.

 

Aquests gossos són excepcionalment intel·ligents, amb molta capacitat de concentració i atenció, i per tot això són molt bons gossos per a lloc fixe i molt bons portadors de caça, que és el que ensenyaran a la demostració.

 

També tindreu un concurs monogràfic de morfologia  del ‘Club español del Beagel’. Quines característiques té aquest gos?

 

És un gos de talla mitjana/petita i normalment es fa servir per caçar conill/senglar. És un bon treballador en equip i té una gran insistència en la persecució de la presa.

 

No podem oblidar la demostració de gossos de mostra de la modalitat de Sant Hubert a càrrec de la Mariola Rafart...

 

La Mariola és ensinistradora de gossos de caça, especialitzada en les modalitats de Sant Hubert i Caça pràctica. Ha estat subcampiona d’Espanya 2015 i 2016 i setena al mundial del 2016. Demostrarà a la gent en què consisteix la modalitat de Sant Hubert juntament amb el seu Epagneul bretó, Go de Font de Canaletes. En aquesta modalitat es puntua la conducta del  caçador/a respecte la peça i el seu gos, l’habilitat en el tir i l’activitat del gos.

 

Quins beneficis reporta la celebració i organització d’aquesta fira a Santa Cristina d’Aro?

 

Els hotelers, restauradors i comerciants del poble van quedar molt contents l’any passat. La fira sempre dóna una empenta al sector turístic i econòmicament es nota la presència dels visitants.

 

Teniu previst seguir celebrant la trobada en el futur? Teniu noves idees o iniciatives per anar incorporant en properes edicions?

 

I tant! Com a mínim, aquesta edició i tres anys més segur (ja tenim el conveni firmat amb l’ajuntament de Santa Cristina d’Aro) i després ja ho decidirem sobre la marxa.

 

Tenim moltes idees però tot depèn molt del moment i de les circumstàncies, per exemple aquest any amb la grip aviar hem hagut de suspendre el tema de la falconeria. Però sens dubte, l’objectiu és anar-la fent més gran i més important.

 

Algun últim comentari per animar a venir a tothom?

 

Que vinguin a gaudir un dia en família, a la fira i a la platja! Hem acordat menús amb preus molt assequibles. A aquestes alçades de l’any, la caça ja no ve massa de gust perquè fa calor però s’ha parlat amb els restauradors perquè ofereixin el millor menjar de la terra a preus competitius per als nostres visitants.

 

També trobaran una carpa de l’ajuntament amb informació turística on tothom podrà informar-se de totes les activitats i llocs d’interès que hi ha a Santa Cristina d’Aro i als voltants; les platges, la ruta Rodoreda, etc.

 

Que vinguin a la fira que hi haurà molt per veure i molt per fer!




Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar